Dacia participă la Raliul Dakar

Joi, 16 Ianuarie 2025 10:14

# Competiția se desfășoară în deșerturile Arabiei Saudite

Pentru prima dată, Dacia participă la Raliul Dakar, competiție de automobilism care se desfășoară în perioada 3-17 ianuarie în deșerturile Arabiei Saudite. Pentru a câștiga Raliul Dakar, cele trei Dacia Sandriders trebuie să parcurgă un prolog și 12 etape care includ un așa-numit „chrono” care durează 48 de ore și un altul numit „maraton” și să iasă nevătămate din regiunea deșertică cunoscută, sub numele de Empty Quarter., potrivit Comisarul.ro.

„Ambiția este de a câștiga. Dar acesta este, de asemenea, un laborator tehnic în aer liber pentru a dezvolta inovații care vor influența mașinile noastre de șosea și este un experiment cu combustibili sustenabili.”, a transmis Broad.


 

Pro Infrastructura, previziuni pentru 2025: ”O minune ar fi și cei 9,861 km de pe A1 Curtea de Argeș și Tigveni”

Joi, 16 Ianuarie 2025 10:14

Asociația Pro Infrastructura a publicat un articol în care scrie despre ce se va întâmpla în acest an pe marile șantiere de infrastructură din România. Ne interesează în special continuarea lucrărilor pe Autostrada Sibiu-Pitești și pe Drumul Expres Craiova-Pitești. Provocările sunt uriașe, iar Pro Infrastructura spune că ar fi o minune să se dea în trafic cei aproape 10 Km din tronsolul Curtea de Argeș – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești. Rămâne de văzut cum va gestiona constructorul lucrările care se prezintă deja foarte dificile.

”Va fi un an bun în infrastructura rutieră chiar dacă va fi unul rău cu instabilitate politică, buget de stat găunos și tăieri de investiții. În 2025, prima dată în istoria sa, România are 157 kilometri de autostradă și drum expres care cu siguranță vor fi dați în trafic.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, fiul fostului prefect de Argeș, Ion Cîrstoiu: ”Poți fi scos din arenă fără motiv, fără scrupule, dacă reprezinți un eventual pericol”

Joi, 16 Ianuarie 2025 10:14

În primăvara lui 2024, medicul Cătălin Cîrstoiu, fiul fostului prefect de Argeș, Ion Cîrstoiu, ținea prima pagină a ziarelor naționale. Doctorul fusese desemnat candidat PSD-PNL la Primăria Capitalei. După ce a început campania electorală, Cîrstoiu a fost scos din joc, după ce presa a scris despre cum pacienți operați la Spitalul Universitar din București erau chemați la clinica privată a soției lui Cîrstoiu.

Cîrstoiu este manager al Spitalului Universitar din Capitală, dar și decan al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și se bucură de un renume bun în breaslă. Intrarea sa în politică a fost de scurtă durată. Săptămâna trecută, Cătălin Cîrstoiu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbește despre intrarea sa în politică, dar și despre prezidențiale.

 

Când începe Programul RABLA pentru sobe 2025?

Joi, 16 Ianuarie 2025 09:27

 

Românii vor primi 10.000 de lei subvenție pentru a-și schimba soba, în cadrul Programului rabla pentru sobe care ar putea începe în luna februarie, cu o mică întârziere, după cum a anunțat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

”Are o mică întârziere. Este foarte adevărat, pentru că discutând despre un program pilot am încercat să ne asigurăm că el va funcționa. Am încercat să definim foarte bine anumite noțiuni, cum ar fi cea de sobar autorizat. Am renunțat la o parte din din toate aceste lucruri de foarte mare detaliu, care puteau mai mult să încurce decât să ajute programul.

Din acest motiv l-am mai pus încă o dată în transparență, în luna decembrie a mai cerut încă un feedback din partea instalatorilor, din partea sobarilor, din partea cetățenilor. Până la urmă și cred că astăzi avem toate informațiile pentru a putea să lansăm acest program. Eu sunt convins că în prima parte a anului în sezonul rece îl vom lansa, fără îndoială, cel târziu în luna februarie”, a spus ministrul Mediului, potrivit Știripesurse.ro.

Ion Iliescu și Petre Roman, urmăriți penal în Dosarul Mineriadei

Joi, 16 Ianuarie 2025 09:08

 

Ieri, Parchetul General a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei. Cei doi sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, deoarece ”au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală”.

În urma Mineriadei din 13-15 iunie 1990, au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane., potrivit News.ro.

 

Azi, Înalta Curte judecă recursul lui Călin Georgescu

Joi, 16 Ianuarie 2025 08:56

 

Astăzi, de la ora 13.30, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale. Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea suveranistului.

Potrivit Hotnews.ro, Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii, pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi (șefa USR). Georgescu cere anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, după decizia Curţii Constituţionale a României.

Procurorii îl audiază pe Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 11:33

 

Astăzi, la ora 14.00, procurorii vor merge acasă la fostul președinte al României, Ion Iliescu, pentru a-l audia în Dosarul Mineriadei. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Potrivit Știripesurse.ro, Ion Iliescu nu a dorit să fie audiat nici în dosarul Revoluției, nici în dosarul Mineriadei.

 

Ludovic Orban s-a răzgândit! Nu o mai susține pe Elena Lasconi la prezidențiale

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Săptămâna trecută, președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat pe cine susține la alegerile prezidențiale din mai 2025. Dacă în decembrie anul trecut a mizat pe Elena Lasconi, candidat USR la Cotroceni, de data aceasta, Orban merge pe mâna primarului Capitalei, Nicușor Dan.

Lasconi, șefa USR și primar al municipiului Câmpulung Muscel, își dorește să candideze din nou pentru funcția de șef al statului, dar o parte din USR și-ar dori să-l susțină pe Nicușor Dan. Iar opțiunea lui Orban vine să destabilizeze și mai mult poziția Elenei Lasconi, care – cel mai probabil, nu va candida la prezidențiale pentru că nu o va lăsa partidul.

Secretarul general adjunct al Guvernului: Este exclusă o candidatură a lui Marcel Ciolacu!

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Întrebat dacă o candidatură a lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale este exclusă, PSD-istul Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului a răspuns, la sfârșitul săptămânii trecute: „Este exclusă, a și spus-o domnia sa, o reconfirm și eu, nu va candida la aceste alegeri”.

La remarca unui redactor RFI cum că nu există un entuziasm prea mare la PSD și PNL în a-l susține pe Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, social-democratul a replicat: „Nu cred că este o lipsă de entuziasm. Eu cred că domnul Crin Antonescu are capacitatea de a lua electorat din mai multe zone politice. Cred că va fi mai ușor de agreat candidatura domniei sale de o parte importantă a electoratului PSD”.

 

Intenția de vot pentru Crin Antonescu va fi testată prin sondaj

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

# Acesta va fi comparat cu candidații potențiali, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion

Coaliția de guvernare dorește să afle părerea românilor cu privire la candidatura lui Crin Antonescu. Cercetarea va analiza susţinerea de care se bucură mai multe persoane care ar putea candida la alegerile prezidenţiale, precum Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion. PSD, PNL și UDMR ar putea organiza, în februarie, un eveniment comun de lansare a candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale, dacă rezultatele ies bine la sondaj. Încă există nemulțumiri, mai ales în tabăra PSD, cu privire la susținerea unui candidat din afara partidului. Însă nu s-a pronunțat numele niciunul alt candidat serios.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat în discuții informale: „Dacă alți colegi din PNL și PSD vor și alte persoane în sondaj, e treaba lor. Cine vrea și alte nume, să plătească să îi sondeze”.

Un fost șef al PSD încurcă apele pentru candidatul comun

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

# Victor Ponta: ”Crin Antonescu nu are nicio șansă să intre în turul 2”

Fostul prim-ministru Victor Ponta, actualmente parlamentar PSD, este de părere că liberalul Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai. Antonescu este candidatul PSD, PNL, UDMR la alegerile pentru funcția de președinte al României.

”Crin Antonescu nu are nicio șansă să intre în turul 2, darămite să câștige. Românii au votat într-un fel și au zis așa: nu mai vrem politicieni de 5 ani în politică, vrem fețe noi. În al doilea rând, nu mai vrem politicieni care să spună că au muncit ca parlamentari: „M-a pus partidul.” Și când nu ai fost parlamentar, ce ai fost? Șomer. Și dacă nu te chema acum partidul, ce făceai, tot șomer? Pensionar, pardon. Pensie din ce? Din Parlament. Nu mai vor această chestiune!”, a spus Ponta, potrivit Știripesurse.ro.

 

Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: ”În politică nu e așa, cum te plimbi tu pe căluț”

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Crin Antonescu, foarte posibil candidatul coaliției de guvernare la președinția României, este de părere că ar fi bine să candideze Călin Georgescu la prezidențiale.

”Cred că ar fi bine să candideze. Să iasă din cotlonul TikTok-ului. În politică nu e așa, cum te plimbi tu pe căluț și înoți în lacul înghețat”, a spus Antonescu, potrivit Știripesurse.ro.

Dincolo de declarațiile lui Antonescu, Georgescu se bucură de o mare popularitate în rândul suveraniștilor.

Ministrul Educației nu vrea materii în plus pentru elevi, ci manuale mai bune și metode de predare mai eficiente

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Noul ministru al Educației, Daniel David, este de departe cel mai smat ministru pe care l-a avut sistemul. Cu o carieră academică recunoscută la nivel internațional, David are un discurs echilibrat în noua funcție pe care o ocupă. Spune că înțelege nevoile profesorilor, dar se arată atașat de copii, pentru care încearcă să găsească cele mai bune soluții. Educația – ani la rând ”Cenușăreasa” guvernelor pare să fi ajuns în mâinile unui ministru cu scaun la cap. Dar, din nou nu sunt bani, și e și deficit de profesori. Urmează un 2025 de foc.

Ministrul Daniel David a vorbit la Antena 3 despre proiectele sale pe care își dorește să le pună în aplicare. David nu vrea să introducă materii noi pentru elevi, spune că metodele de predare ale dascălilor nu sunt bune, că manualele nu sunt prietenoase.

 

Bate vântul prin școli! Nu sunt profesori suficienți de științe exacte în sistem

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Școlile din România se confruntă cu o problemă foarte spioasă – lipsa profesorilor, mai ales la științele exacte. În multe cazuri, studenții le-au predat copiilor, fizică, chimie și biologie, deoarece nu au fost disponibili profesori calificați. Situația se întâlnește și în Argeș. De exemplu, școli din mediul rural nu au profesori de informatică, iar orele sunt acoperite de profesori ca au altă calificare. Nici în orașe situația nu este mai roz.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, atrage atenția asupra faptului că din școli lipsesc profesori de matematică, fizică, biologie și chimie, iar ordonanța ”trenuleț” spune STOP angajărilor în sistemul public.

Examenul de licență și lucrarea de licență se vor susține împreună din anul universitar 2025-2026

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Schimbări importante pentru studenți! Ministerul Educației a decis ca, începând din anul universitar 2025-2026, examenul de licență și lucrarea de licență, precum și alte examene și lucrări de final de studii universitare se vor susține obligatoriu „în pereche”.

Potrivit Edupedu.ro, din anul 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități.

„Art. II Instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate provizoriu elaborează și aplică propriul regulament de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, în conformitate cu metodologia-cadru aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.691/2024, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul universitar 2025-2026”.

 

Ministrul Educației, declarații despre examenul de admitere la liceu!

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14

Din anul 2027, elevii de clasa a VIII-a vor avea ocazia să susțină, pe lângă Evaluarea Națională, și un examen de admitere la liceu, pentru liceele care vor decide să organizeze un astfel de concurs. Noul ministru al Educației, Daniel David, este de părere că elevii foarte buni care vor rata un rezultat pe măsura pregătirii la Evaluarea Națională, își pot lua revanșa la admitere.

„Eu nu sunt atât de împotriva acestui lucru, dacă ne gândim la un copil obișnuit care susține Evaluarea Națională, are o zi proastă și obține note foarte mici, deși este foarte bun la matematică, chimie, fizică. Pur și simplu, a avut niște momente proaste la testare. Dacă organizăm acel concurs la liceele unde el excelează, pe profilul real și așa mai departe, sunt de acord. Așa i se oferă o a doua șansă. O văd ca pe o a doua șansă. Consider că ar trebui să fie mai întâi Evaluarea Națională și apoi acea testare, nu invers. Să le păstrăm, dar să vină după Evaluarea Națională, ca o a doua șansă pentru copiii care au avut o performanță slabă”, a declarat ministrul Daniel David., potrivit Edupedu.ro.

Petre Roman, audiat la Parchetul General: ”Această învinuire este profund nedreaptă”

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:00

Astăzi, fostul premier al României, Petre Roman, s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, iar potrivit unor surse, acestuia i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în acest dosar.

După ce a ieșit de la Parchetul General, Petre Roman a declarat:

"Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO. Această angajare am făcut-o categoric şi fără nicio ezitare. Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (...) Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi", a declarat Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General, informează Agerpres.

 

Cristian Gentea: ”Piteștiul continuă să fie un susținător al artei și culturii locale”

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 09:48

 

Sărbătorim astăzi Ziua Culturii Naționale alături de omagierea marelui poet, Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850. Cu acest prilej, primarul Cristian Gentea a spus că Piteștiul va continua proiectele artistice și culturale, cu pasiune pentru marile valori ale neamului.

Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, ne celebrăm moștenirea culturală și marii creatori care au dus numele României în lume. În spiritul valorilor noastre, Piteștiul continuă să fie un susținător al artei și culturii locale, oferind spațiu creației și dialogului cultural.

La mulți ani celor care slujesc arta, literatura și tradițiile”, a scris Gentea, pe Facebook.

 

Ministrul Educației: ”Profesorul debutant ar trebui să aibă măcar salariul mediu pe economie, care este undeva la 4.300-4.400 lei net”

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 09:37

 

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit la Digi24.ro despre faptul că profesorii nu au salarii rezonabile, fapt care generează lipsa de dascăli în zona științelor. Societatea a împins educația într-o zonă deloc favorabilă, spune David.

„Sistemul este nemulțumit și într-un fel le înțeleg această nemulțumire. Vedeți, noi am ajuns în zona educației să tot cerem salarii în condițiile în care salariile nu sunt rezonabile, din mai multe motive. Societatea efectiv a împins educația în umbră, când înainte educația era calea principală spre succesul social. În timpul revoluțiilor industriale prin care trecem, în timpul apariției rețelelor sociale, noi am considerat că nu mai avem nevoie de educația clasică și că ne educăm noi singuri citind, uitându-ne pe nu-știu-ce rețele de socializare și am împins educația în umbră. În același timp, cumva decența și am curajul să spun acest lucru, decența oamenilor din sistem care veneau să ceară atunci când le ajungea cuțitul la os, a ajuns să fie interpretată prost de către politicieni. Noi trebuie să arătăm nevoile pe care le avem în sistem.

 

Taxa la Medicină crește cu 4000 de lei la studiile de licență

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 09:10

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a decis majorarea taxei anuale pentru studiile universitare de licență la medicină și stomatologie. Din anul universitar 2025-2026, studenții vor plăti cu 4000 de lei mai mult, taxa ajungând de la 15.000 de lei pe an la 19.000 de lei., potrivit Edupedu.ro.

În 2024, decizia UMF a fost ca studenții care au intrat la buget să rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști, adică să ia note de trecere la toate examenele. Rămâne de văzut dacă în 2025 se va păstra aceeași măsură.

AUR cere suspendarea președintelui Klaus Iohannis

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 08:55

 

Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să plece acasă, spune AUR – care ieri a depus o cerere la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru convocarea Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, pentru „a putea începe procedura de suspendare” a președintelui Klaus Iohannis.

Șeful AUR, George Simion, e croit să-l scoată din joc pe Iohannis.

„Am luat această decizie ca răspuns direct la strigătul de disperare al românilor care au ieșit în stradă pentru a-și apăra democrația. Într-o țară normală, președintele ar fi trebuit să iasă public, să își asume responsabilitatea și să demisioneze, împreună cu guvernul pe care l-a nominalizat”, este notat într-un comunicat de presă al AUR., citat de HotNews.ro.

 

Pagina 39 din 614

«ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea