Stejarul haiducului Radu lui Anghel ascunde comoara din comuna Bogați

De sute de ani, comuna Bogați adăpostește unul dintre cei mai bătrâni copaci din țară, cunoscut în popor sub denumirea de Copacul lui Anghel sau Tufanul Omului.  De numele acestuia sunt legate povești cu haiduci, jafuri și comori îngropate și uitate la rădăcina stejarilor seculari care își mai fac simțită prezența astăzi printr-un foc care nu arde. Copacul lui Anghel sau Tufanul omului este cunoscut din bătrâni, la Bogați, că i-a aparținut haiducului Radu lui Anghel din Greci.

Haiducul Radu lui Anghel a fost, de fapt, un hoț ordinar?!

Profesorul Constantin Dinu, localnic, a studiat mai bine de 30 ani istoria haiducilor români și a descoperit că așa-zisul apărător al celor săraci nu era decât un hoț comun, fiul unui fost pandur al lui Tudor Vladimirescu, căruia îi cam plăcea să fure. Fiul, Radu, i-a moștenit proastele obiceiuri. Adică, a intrat într-o bandă de hoți care se aciuaseră pe lângă pădurea Pasărea. Un gând legat de faptul că ar putea să și muncească l-a făcut să ajungă la un turc, căruia s-a angajat că-i va păzi turma de oi și vaci, pe care trebuia să le vândă unui bulgar. Și-a omorât stăpânul turc, a fugit cu banii, s-a întors în satul natal, Moșteni-Greci, unde deschide o cârciumă, dă bani lăutarilor ca să-i compună o baladă și intră astfel în istorie drept un haiduc milostiv. În realitate, omul jefuia conace și acapara cu forța pământuri, devenind astfel foarte bogat. Autoritățile îl caută să-l aresteze, dar se ascunde în Mănăstirea Cheia. Este recunoscut de un preot, pe care Radu îl omoară, după care dispare ca să dea alte spargeri. Se spune că Radu lui Anghel l-a bătut și l-a jefuit chiar pe judecătorul Vespescu din Topoloveni, pentru ca mai apoi să fie prins de poteră și împușcat. Fuge la Câmpulung Muscel, dar din cauza rănilor moare. A fost înmormântat la Mănăstirea Sf Troiță din oraș.

Au încercat să incendieze copacul vecin, în căutarea comorii

Cam aceasta ar fi, pe scurt, povestea neromanțată, a unuia dintre cei mai cunoscuți haiduci. În comuna Bogați mai există și astăzi un copac secular, la rădăcina căruia localnicii spun că ar fi îngropată  o comoară. Flăcările care ies din pământ de Sf Gheorghe se spune că sunt ale celor care s-au jertfit ca să rămână acunsă această comoară. În ziua de azi. Tufanul omului este locul de întâlnire al localnicilor la grătar, la marile sărbători, însă astăzi nu prea mai are grijă nimeni de el.  Se pare, totuși, că a existat și o a doua comoară, conform folclorului local. Auzind că e posibil să găsească ceva aur, localnicii ar fi incendiat un copac din apropierea acestuia. Din păcate, pentru ei, au rămas la fel de săraci cum erau și înainte. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea