Laszlo Kiss, bibliotecarul care promovează cartea pe bicicletă, a fost la Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș

Miercuri, 10 iunie, Biblioteca Județeană Argeș a fost gazda unei vizite inedite. Laszlo Kiss, bibliotecarul școlar din orașul Sfântu Gheorghe, ce și-a propus să parcurgă cu bicicleta peste 3000 de km pentru promovarea lecturii, a poposit, pentru câteva momente, la Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș.
Ajungând în Pitești, Laszlo Kiss s-a întâlnit cu bibliotecarii școlari, cu elevi ai Colegiului Național I. C. Brătianu și cu membri ai Asociației Bicicliștilor Amatori.
De asemenea, Laszlo Kiss a dorit să își împărtășească impresiile sale despre întâlnirea cu piteștenii și să expună motivul pentru care a inițiat această

incursiune de la Marea Neagră (Constanța) până la Marea Nordului (Amsterdam).

„Este foarte importantă lectura în viața noastră, indiferent dacă citim pe suport tradițional sau pe suport electronic. Numai prin lectură ne dezvoltăm imaginația și ne lărgim orizontul de cunoaștere. Din păcate, am observat, în traseul meu, că instituțiile de învățământ românești sunt slab dotate. Calculatoarele sunt foarte vechi și neperformante, iar cărțile sunt, de asemenea, supuse unui proces de deteriorare. Am ales să practic ciclismul ca sport pentru că am considerat că există o îmbinare perfectă între carte și bicicletă. Astfel, mersul cu bicicleta ajută la sănătatea creierului, iar lectura la dezvoltarea imaginației. Prin această inițiativă a mea, vreau să elimin imaginea stereotipică a bibliotecarului sedentar. Noi, bibliotecarii, și profesorii trebuie să fim adevărați antrenori pentru copii și tineri pentru că trebuie să îi atragem spre citit, prin noi metode. În fiecare localitate unde mă voi opri, voi face campanie pentru încurajarea lecturii”.
Parcursul pe bicicletă, pe care Laszlo Kiss și l-a propus, a început pe 8 iunie, având ca punct de plecare orașul Constanța, și se va finaliza peste 21 de zile la Amsterdam, Olanda. În drumul său, Laszlo Kiss va vizita bibliotecile școlare, publice și universitare, din șapte țări europene. El se va întâlni cu colegii săi bibliotecari pentru a arăta că lectura oferă alternative reale pentru pace. Prin această campanie, curajul bibliotecar român care este și președinte al Asociației Bibliotecarilor Români, Filiala Covasna, militează și pentru reînființarea Bibliotecii Pedagogice Naționale I. C. Petrescu, iar în perioada 28 iunie – 2 iulie, el va participa la Congresul Asociației Internaționale a Bibliotecilor Școlare de la Maastricht.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea