Șefii DSP Argeș și Pediatrie greu de demis. Medicii fac scut în jurul lui Vasile Stan și o acuză de incapacitate pe Sorina Honțaru

# Prefectul Cristian Soare a solicitat demisia șefilor DSP și ai Spitalului de Pediatrie # Doctorii Vasile Stan și Sorina Honțaru nu renunță la funcții n # Ministrul Sănătății nemulțumit de ieșirile în public ale Prefectului de Argeș

Joi, noul prefect al județului Argeș, Cristian Soare, a cerut demisia directorului DSP Argeș, Sorina Honțaru și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești, ca urmare a modului cum a fost gestionată criza bebelușilor. Și Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti, după ce un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii din Piteşti ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie. Ca urmare a acestor cerințe, joi și vineri, la Spitalul de Pediatrie au avut loc două conferințe de presă, personalul spitalului amenințând cu demisia în bloc dacă managerul Vasile Stan va fi demis.
# Joi, ora 10.00, Prefectura Argeș
Prefectul Cristian Soare solicită în fața camerelor de filmat demisia șefei DSP Argeș, Sorina Honțaru și a directorului de la Pediatrie, Vasile Stan. Imediat la spital izbucnește un val de dezaprobare, personalul medical amenințând cu demisia.
# Joi, ora 10.30, Spitalul de Pediatrie Pitești
Președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău, merge să liniștească spiritele, inflamate de declarațiile făcute de prefectul Cristian Soare. Bomba amorsată în Prefectura Argeș stă să explodeze, asta și pe fundalul declarațiilor critice venite din partea Ministrului Sănătății la adresa Spitalului de Pediatrie. Medicii profită de prezența presei pentru a-și exprima propria variantă.

”Eu vreau doar să primesc demiterea. Pe urmă ştiu şi eu ce am de făcut”

Vasile Stan, manager Spitalul de Pediatrie: ”Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Vreau să fiu demis şi să aud argumentele. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie. Am auzit că personalul vrea să protesteze, nu i-am instigat eu. (…) Nu ştiu care va fi deznodământul, eu nu le-am cerut chestia asta, pentru că nu am nevoie să mă apere nimeni. Eu vreau doar să primesc demiterea. Pe urmă ştiu şi eu ce am de făcut.”
De altfel, medicii care au făcut scut în jurul directorului lor au declarat: "În condiţiile astea nu se poate lucra. O presiune media atât de mare, în aceste condiţii nu se poate lucra. Părinţii vin înverşunaţi la spital, de multe ori nu vin să caute boala copiilor, vin să se certe cu medicii. Există o mare neîncredere. Am ajuns să lucrăm cu arma la tâmplă. Nu se poate face medicină în felul ăsta!
Totuși potrivit informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, situaţia primului copil, era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti încă din data de 13 februarie, când copilul a fost adus de părinţi pentru consult de specialitate, acuzând febră şi scaune diareice. Cu toate acestea, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinţi la o clinică privată din Bucureşti, unde au fost efectuate o serie de analize", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.
# Joi, după amiază, un telefon zguduie Prefectura Argeș
Ministrul Sănătății Patriciu Achimaş Cadariu îl sună pe prefectul Cristian Soare, dar nu să-l felicite pentru ieșirea pompieristică, ci din contră. Cadariu l-a apostrofat dur pe Soare, reproșându-i că și-a depășit atribuțiile când le-a cerut demisia lui Honțaru și Stan.
# Vineri, ora 11.30, Spitalul de Pediatrie Pitești
În urma vizitei Corpului de Control al Ministrului s-a stabilit ca toate cazurile copiilor cu diaree acută să fie tratate la Spitalul de Pediatrie.  Așadar a fost amenajată o aripă dedicată bolilor infecțioase, lucru care i-a nemulțumit pe medicii piteșteni: „Noi tratăm acum și bolile infecțioase, noi neavând însă acest specific. De aia nici nu aveam testele rapide. Păi cum să primesc un copil cu boală infecțioasă, contagioasă la chirurgie. Păi eu îmi pierd pâinea în secunda doi, iar toți copiii sunt expuși unui risc pentru că DSP sau ministrul Sănătății a dat ordin să fie tratate asemenea cazuri care nu formează specificul spitalului. Ar fi îngrozitor să se întâmple o epidemie în acest spital.”

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, medicul Sorina Honţaru, a anunţat, de asemenea,  că nu intenţionează să-şi depună demisia de onoare cerută de prefectul judeţului, Cristian Soare. “ Am fost numită în funcţie de Ministerul Sănătăţii, instituţie care o şi poate înlocui dacă vor fi identificare motive întemeiate pentru o astfel de măsură.”

Prefectura Argeş informează despre situaţia copiilor internaţi cu scaune diareice în spitalele din judeţul Argeş la data de 26 februarie a.c.
Total copii 39 ( din care 30 copii cu vârste între 0-2 ani), internaţi astfel:
- 34 (din care 25 copii cu vârste între 0-2 ani) la Spitalul de Pediatrie Piteşti;
-  4 (toti cu vârste între 0-2 ani) la Spitalul Municipal Câmpulung;
- 1 copil (cu vârsta între 0-2 ani) la Spitalul Municipal din Curtea de Argeş.
Material realizat de Carmen Buliga

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea