Dan Puric vine să conferențieze la Parohia Turculești din Călinești

Luni, 27 Noiembrie 2023 12:08

# Intrarea este liberă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Parohia Turculești vă invită, pe data de 29 noiembrie 2023, ora 18:00, la CONFERINȚA ”RĂZBOIUL DIN SULFETUL NOSTRU” , alături de actorul și regizorul DAN PURIC. Evenimentul cultural va avea loc în incinta Centrului filantropic construit în vecinătatea bisericii. Intrarea este liberă.

FIUL TRĂDĂTOR AL UNUI FOST PRIM-MINISTRU

Joi, 23 Noiembrie 2023 08:46

 

Într-un moment când armata română, cu sacrificii de nedescris, rezista eroic în Moldova, așa cum se întâmpla și în luptele de la Măgura Cașinului din Munții Vrancei, comandantul Diviziei 8 din Armata 2, colonelul Alexandru D. Sturza, prin trădare, a încercat să facă o breșă în linia noastră de apărare, pentru a permite infiltrarea militarilor germani în spatele armatei române. Mai întâi, viclean, a dat ordine să provoace încercuirea câtorva plutoane românești, dar, când manevra nu i-a reușit, a aruncat întreaga vină asupra locotenentului Ciulei, despre care a raportat că, fără ordin, s-a retras de pe poziție cu întreaga sa subunitate.

 

 

Cultura în vremea lui Carol al II-lea

Marţi, 21 Noiembrie 2023 15:43

 

Considerat cel mai controversat rege al României, Majestatea Sa Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953), a fost rege în perioada 8 iunie 1930 – 6 septembrie 1940.

Cunoscut sub numele de Carol Caraiman, era celebru pentru aventurile sale romantice mai mult decât pentru calitățile sale de conducător. Pentru toate aceste aventuri, istoricii l-au numit regele playboy.

 

ZAVAIDOC 2023 a ajuns la a XVI-a ediție

Luni, 20 Noiembrie 2023 12:01

# Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche, la Casa Sindicatelor din Pitești!

Sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești va avea loc ediția a 16-a a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” – eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești.

 

”Arta relaționării între părinte și copil” - o nouă expoziție tematică la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 20 Noiembrie 2023 11:59

Cine te înţeleg, susţin şi ajută mai bine decât părinţii? Între părinţii tăi şi tine mereu trebuie să existe o relaţie armonioasă. Însă pentru a ajunge la această armonie, în familie e necesar să fie o comunicare deschisă. Tocmai pentru că misiunea de părinte este dificilă, cărțile de specialitate, scrise de specialiști în psihologia copilului și în parenting, reprezintă un ”instrument” care îl poate face pe adult să vadă unde greșește în relația cu propriul copil, chiar și atunci când este convins că procedează corect.

DIN POVEȘTILE SĂRII

Miercuri, 15 Noiembrie 2023 19:14

 

Sarea în bucate este cunoscută din neolitic, dar oamenii de atunci o consumau fără să aibă știință despre nevoia constantă a organismului uman la 7-8 grame de sare pentru o greutate și înălțime medie.

Încă din epoca bronzului, sarea devine o importantă sursă de venituri, negoțul cu aceasta ajungând îndeletnicire practicată de mulți, în unele locuri apărând adevărate târguri de sare, după cum a fost cel din jurul Salzburgului, a cărui denumire în traducere înseamnă chiar Târgul Sării.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 14 Noiembrie 2023 19:12

 

CENTRU-DREAPTA

Miuţescu şi Moşteanu

Nu-nţeleg cum e cu fapta…

Argeşeanul, ca olteanu`:

Mergi prin centru şi faci dreapta.

Varujan Vosganian își prezintă, la Pitești, volumul de versuri ”Neîndemânatic de viu”

Marţi, 14 Noiembrie 2023 08:02

 

Scriitorul Varujan Vosganian revine la Pitești cu un nou volum de versuri. ”Neîndemânatic de viu” este titlul cărții sale de poezie, apărută la Editura Art (2023), ce va fi adusă în atenția publicului argeșean, miercuri, 15 noiembrie, de la ora 13:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.

Varujan Vosganian s a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Copilăria şi adolescenţa şi le a petrecut la Focşani. A absolvit Liceul ”Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, apoi Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti.

 

 

Dan Puric vine să conferențieze la Parohia Turculești din Călinești

Joi, 09 Noiembrie 2023 11:04

 

# Intrarea este liberă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Parohia Turculești vă invită, pe data de 29 noiembrie 2023, ora 18:00, la CONFERINȚA ”RĂZBOIUL DIN SULFETUL NOSTRU” , alături de actorul și regizorul DAN PURIC. Evenimentul cultural va avea loc în incinta Centrului filantropic construit în vecinătatea bisericii. Intrarea este liberă.

 

Marius Andreescu lansează o nouă carte la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 09 Noiembrie 2023 11:00

 

Renumitul magistrat Marius Andreescu, născut la Pitești în data de 11 februarie 1957, fost judecător la Curtea de Apel Pitești, doctor în drept și conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universității din Piteşti, autor al mai multor cărți de drept constituțional și despre instituțiile publice, dar și al foarte multor cursuri universitare și a sute de studii de specialitate publicate în reviste din țară, SUA și Canada (New York, Boston, Montreal), erudit autor de studii filosofice și religioase, își va lansa, vineri, 10 noiembrie, începând cu ora 13:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, o nouă carte.

 

 

BEYUL MANUC ȘI HANUL SĂU

Marţi, 07 Noiembrie 2023 18:13

 

Datorită celebrității hanului din București care-i poartă numele, dar și uimitorului său destin, beyul Manuc este un nume foarte cunoscut printre români și nu numai. Născut în 1769 la Russe (Rusciuc) într-o familie de negustori armeni, Emanuel (Manuc) Martirosi Mârzaian, încă de tânăr, ajunge om de încredere al Înaltei Porți, devenind grămăticul lui Mustafa pașa Bairaktar marele vizir care încerca să inițieze unele reforme, întrerupte, însă, brusc, de izbucnirea în 1806 a altui război ruso-turc, unul care, asemenea celor dinainte, se desfășura pe pământul țărilor române, cu mari pagube pentru acestea.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 07 Noiembrie 2023 14:00

 

PRIMARUL DIN VALEA IAŞULUI

Prin mesaj, el se vrea clar,

De vină, cred că e via,

Noroc cu noul primar:

Pe facebook e şi prostia!

 

Bătălia Cărților - un concurs ajuns la cea de- a X-a ediție

Marţi, 07 Noiembrie 2023 07:18

 

Două zile de dezbateri, într-o organizare impecabilă, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc ediţia a X-a a Concursului Național de Lectură „Bătălia cărţilor“. Scopul concursului, organizat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în colaborare cu Filiala Argeș a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a fost de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestei categorii de vârstă şi de a atrage un număr cât mai mare de utilizatori la bibliotecă.

 

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC 2023 - în ultimul weekend al lunii noiembrie, la Casa Sindicatelor din Pitești!

Marţi, 07 Noiembrie 2023 07:08

 

# Biletele au fost puse în vânzare de luni, 6 noiembrie, la sediul Centrului Cultural Pitești - imobilul Casa Cărții

Ajuns la a XVI-a ediție, Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC - organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești - se va desfășura sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. Evenimentul, intrat în tradiția municipalității, are ca obiective revigorarea muzicii lăutărești, descoperirea și promovarea de noi talente ale genului, precum și omagierea personalității lui Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, născut la Pitești în urmă cu 127 de ani.

 

 

Expoziție temporară. Restaurare și conservare. Punte între trecut și viitor

Luni, 06 Noiembrie 2023 17:07

 

Muzeul Județean Argeș invită publicul larg să viziteze o nouă expoziție temporară în care sunt etalate piese restaurate, în laboratoarele acreditate ale instituției.

Intitulată Restaurare și conservare. Punte între trecut și viitor, expoziția urmărește familiarizarea publicului larg cu ceea ce se întâmplă dincolo de ușile închise ale laboratoarelor de restaurare și ale depozitelor de conservare, acolo unde el nu are acces. Sunt expuse obiecte care aparțin diverselor specializări din domeniul restaurării, și anume: taxidermie, documente rare, carte veche și rară, lemn, metal, ceramică, pictură.

 

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul județean Argeș - Realgarul

Luni, 06 Noiembrie 2023 11:04

 

În luna noiembrie, vizitatorii Muzeului Județean Argeș au ocazia să admire realgarul (un mineral din colecția muzeului), expus în vitrina dedicată exponatului lunii.

Florile de mină sunt bijuteriile întunericului crescute domol în inima fierbinte a Pământului. Primii care le-au văzut au fost minerii timpurilor moderne. Pătrunși în măruntaiele pământului, aceștia le găseau prin cotloane ascunse, aproape de filoanele metalifere: apariții miraculoase, jucând fantomatic în lumina lămpașelor.

 

 

”CONECTARE CU NATURA” - O nouă expoziție de pictură la Biblioteca Județeană Argeș, în viziunea artistei ELISABETA NIȚU

Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:32

 

Vineri, 3 noiembrie, la ora 13:00, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va avea loc vernisajul unei noi expoziții de interes pentru publicul larg, intitulată ”Conectare cu natura”, a pictoriței Elisabeta Nițu. Evenimentul va fi curatoriat de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin.

Aceasta este prima expoziţie personală a tinerei artiste. Vor fi expuse peste 20 de lucrări care au ca tematică natura, în stiluri diversificate, lucrate în «mixed - media tehnique».

 

SALONUL DE C’ARTE DE LA BIBLIOTECĂ. REVERENȚĂ DE FINAL

Miercuri, 01 Noiembrie 2023 07:32

 

Se spune – și pe bună dreptate – că mintea poate face suportabil insuportabilul vremurilor. Și că, de felul în care o învățăm să colaboreze cu realitatea, adică s-o îmbrățișeze sau s-o respingă, depind înfățișarea și sufletul zilelor noastre.

Paragraful de mai sus se vrea o introducere cât mai acoperitoare a ceea ce a generat, ca atmosferă și conținut, Salonul de C'Arte Pitești 2023, desfășurat la Biblioteca Județeană Argeș, în intervalul 18 – 20 octombrie. Este vorba despre continuarea unei cutume, începute în anul 2006, care a cunoscut prefaceri și care, la scara urbei noastre, a devenit o tradiție.

 

 

UN LOGOFĂT ROMÂN LA NAPOLEON BONAPARTE

Marţi, 31 Octombrie 2023 12:37

Cum faptele de arme ale lui Napoleon începuseră să fie cunoscute și de pământenii noștri, la București, un mănunchi de luminați, descendenți din vechile familii boierești ale Câmpinenilor, Ghiculeștilor, Brâncovenilor, Știrbeilor, Văcăreștilor și alți înțelepți, au hotărât să lupte pentru independența principatului și instaurarea domniilor pământene. Printre ei se afla și vel vornicul Constantin Dudescu, cel mai bogat, cel mai darnic și risipitor tânăr din toată Valahia, fiul lui Nicolae Dudescu și al Aniței Golescu, înfățișat de contele Auguste de Lagarde, unul dintre tovarășii săi de călătorii, ca un ghebos urât la chip, dar cu suflet mare.

 

DIMITRIE DIMA, celebrat la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 30 Octombrie 2023 17:42

 

Cu ocazia Sfântului Dimitrie și a Zilelelor Liceului Tehnologic din Pitești, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș au fost evocate personalitatea și activitatea inginerului Dimitrie Dima (1876-1923).

Evenimentul cultural s-a desfășurat în Sala Colecții Speciale, unde bibliotecara Magdalena Ioniță-Roșoiu a ținut o prelegere de istorie culturală dedicată marelui nostru cărturar.

 

Pagina 6 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea