DIN ISTORIA CAFELEI

Joi, 26 Octombrie 2023 07:12

 

Se știe, arbustul care produce cafeaua este originar din Etiopia, fiind descoperit din întâmplare de Kaldi, un tânăr păstor de capre, care, furat de somn, după ce și-a pierdut turma, a trebuit s-o caute îndelung. A găsit-o, până la urmă, într-un stufăriș de arbuști cu fructe roșii și cum caprele țopăiau ciudat, nestăpânite, prinse într-un soi de dans, nu i-a fost greu să-și dea seama că, totul li se trăgea de la mâncatul boabelor roșii ale arbuștilor. După ce a văzut că trecuseră multe ceasuri, și nici vorbă să se domolească sau să adoarmă, păstorul s-a grăbit să spună întâmplarea unui călugăr, unul care dorea de mai multă vreme să rămână treaz toată noaptea pentru rugăciuni.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 25 Octombrie 2023 07:09

 

“TE MARDESC”

Nu ne este de mirare,

Condamnat cu suspendare,

Pe Facebook, pentru postare

Un film de ameninţare.

 

Recital poetic Virgil Diaconu

Marţi, 24 Octombrie 2023 07:23

 

 

Poate că în contextul actual, în care lumea se omoară pentru un petic de pământ și pentru credința ei, poezia, arta, Frumosul pot fi socotite secundate. Dar ele sunt totuși îndreptățite, pentru că sunt manifestări ale libertății, ale păcii, ale creativității, care nu pot fi înfrânte. Poate că o scânteie a acestei libertăți întru frumos a aprins și inimile celor aproape o sută de tineri și mai puțin tineri, care au participat la Recitalul poetic Virgil Diaconu, organizat de Biblioteca Județeană Argeș, în cadrul „Salonului de C* Arte”, de joi, 19 octombrie.

 

Corespondență din Birmingham. HOINARI PE APE, DINTR-UN ORAȘ ÎN ALTUL, DINTR-UN CARTIER ÎN ALTUL...

Vineri, 20 Octombrie 2023 07:11

 

Vă arăt câteva imagini de sezon, care vă povestesc despre canalele din Birmingham. Pe vremuri, canalele au jucat un rol crucial în economia orașului, reprezentând principalul mijloc de transport al mărfurilor. Se transporta în principal cărbune, fier și alte materii prime necesare fabricilor. Apoi s-au transportat mărfuri și bunuri de consum.

Sistemul de canale a fost construit între 1700 și 1761, sub îndrumarea lui James Brindley, un faimos inginer al secolului al XVIII-lea. Timp de 170 de ani a durat forfota incredibilă cu mărfuri pe canale, după care, în 1980, toată activitatea a încetat...

 

 

UN CĂLĂTOR MUSCELEAN: MIHAI TICAN RUMANO

Joi, 19 Octombrie 2023 07:25

 

Alături de Nicolae Milescu-spătarul și savantul Emil Racoviță, un mușcelean născut la 2 iulie 1895 în satul Berevoiești din Județul Argeș, se înscrie între cei mai îndrăzneți călători români care au colindat pe meleagurile lumii. Numele său este Mihai Tican Rumano, cel care a străbatut toate continentele, lăsând în urmă, după călătorii, nu mai puțin de 40 volume de drumeție, cu valoroase însemnări și reflecții despre locurile pe unde a trecut. Pe deasupra, a fost și un pasionat colecționar de artă; multe tablouri valoroase fiind donate școlii din satul natal și Muzeului de artă din Câmpulung-Mușcel.

 

Petre Țuțea a fost comemorat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 18 Octombrie 2023 07:35

 

„Definiția mea este Petre Țuțea, românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință. Și convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu”

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat în data de 12 octombrie 2023 evenimentul cultural „Comuna Boteni – istorie și cultură: Profilul filosofului Petre Țuțea”, în cadrul căruia a fost comemorat marele eseist, publicist și filosof român Petre Țuțea (6 octombrie 1902-3 decembrie 1991), personalitate locală remarcabilă a comunei Boteni.

 

 

PAISPREZECE AL LUI OCTOMBRIE (Sfânta Parascheva)

Marţi, 17 Octombrie 2023 22:24

 

E toamna zilei Ei şi naşterea-i lumină

Şi Crucea e doar una şi este şi a mea,

În sufletul din mine, cu Tine e o stea

Şi Preasfânta Fecioară nu ne va fi străină.

 

 

Evenimentul “EduxanimaArt”, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor - un spectacol de înaltă ținută, prin artă și cuvinte

Marţi, 17 Octombrie 2023 20:28

 

Despre relația om - animal s-a vorbit, de ziua internațională a animalelor, într-un spectacol-eveniment de excepție organizat de Eduxanima, la Filarmonica Pitești, cu invitați și public de elită. „Protejarea animalelor este datoria noastră și dreptul lor” am transmis, noi toți, prin artă, muzică, poezie și prin impresiile exprimate de reprezentanții organizațiile partenere Eduxanima și PETA Germania și a celor mai importante instituții din județul Argeș care au implementat programele Eduxanima sau susțin și apreciază activitatea Eduxanima.

 

 

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția „Epica Imaginii” semnată de Nicolae Alexi

Luni, 16 Octombrie 2023 10:33

 

# Expoziția va fi deschisă în perioada 18 octombrie – 30 noiembrie 2023.

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției semnata de Nicolae Alexi începând cu data de 18 Octombrie 2023.

Prezenta expoziție nu se revendică în a fi o retrospectivă, ci o selecție mai degrabă aleatorie a unor preocupări și direcții, parte a discursului său artistic dintr-o perioadă cuprinsă între anii 1990 – 2022.

SALONUL de C*ARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 16 Octombrie 2023 10:31

Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş găzduieşte timp de trei zile, începând de miercuri, 18 octombrie și până vineri, 20 octombrie, SALONUL de C*ARTE, în cadrul căruia vor avea loc o suită de manifestări culturale ce cuprind întâlniri cu scriitori, editori, lansări și prezentări de carte, dezbateri pe teme literare de actualitate, conferințe, sesiuni de autografe de la renumiţi autori, vernisaje.

 

Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST 2023

Vineri, 13 Octombrie 2023 08:34

 

Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST, ajuns la a VII-a ediție, va avea loc anul acesta duminică, 29 octombrie, de la ora 18.00, la Filarmonica Pitești. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești, cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de artiști consacrați ai genului: Grupul Folk P620, Adrian Bezna și Mircea Baniciu &Band. Prezintă Ion Marinescu de la Radio România Actualități.

 

Regizorul Nicolae Mărgineanu va veni la Memorialul Închisoarea Pitești

Vineri, 13 Octombrie 2023 08:33

 

# Vor fi prezente și mai multe supraviețuitoare ale detenției politice

Pe 21 octombrie, între orele 18:00-21:00, se va desfășura la Memorialul Închisoarea Pitești expoziția internațională „Gulagul European”. Cu această ocazie puteți să cunoașteți martorii direcți ai închisorilor comuniste. Evenimentul va debuta la ora 18:00 cu o dezbatere despre sistemul de închisori comuniste din Europa, la care vor participa Łukasz Kamiński (istoric și curator al expoziției), Clara Mareș (istoric), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției).

 

 

Bilete la concertul „Voltaj Simfonic”, la Filarmonica Pitești

Joi, 12 Octombrie 2023 11:42

 

Filarmonica Pitești a pus în vânzare de vineri, 6 octombrie, bilete la concertul „Voltaj Simfonic”, susținut de orchestra simfonică a instituției și celebra trupă Voltaj. Spectacolul va avea loc joi, 2 noiembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Pentru că este un concert eveniment, prețul unui bilet este de 120 de lei sau 100 de lei, în funcție de categoria locului. Biletele pot fi procurate de la casieria instituției și de pe www.bilete.ro.

 

Focul lui Sumedru - la Budeasa

Joi, 12 Octombrie 2023 11:40

 

Miercuri, 25 octombrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în comuna Budeasa se va continua tradiția Focului lui Sumedru, sărbătoare cu o vechime de peste 2.000 de ani în cultura tradițională a satului românesc. Primăria Comunei Budeasa împreună cu Consiliul Local vă invită, alături de familie și prieteni, într-un cadru de poveste, la zona de picnic – Poiana Ciucaș, începând cu orele 18.00, să strigăm cu toții “Hai la focul lui Sumedru”.

„În această seară specială, pe lângă aprinderea tradiționalului foc, cei prezenți se vor bucura si de bucatele împărțite, conform datinilor specifice acestei sărbători. Vă așteptăm într-un număr cât mai mare!”, transmite Primăria Budeasa.

 

 

S-au împlinit 20 de ani de la trecerea în veşnicie a Elisabetei Rizea

Marţi, 10 Octombrie 2023 09:49

 

Pe 4 octombrie 2023 se stingea din viaţă, la Nucşoara, viteaza Elisabeta Rizea. După o viaţă de grele încercări, lovită şi scuipată cu sete de anchetatorii comunişti în anii cei mai amari, Elisabeta Rizea avea să plece la Dumnezeul pe care-l mărturisise cu atâta credinţă în tinereţile sale şi apoi toată viaţa.

Elisabeta Rizea s-a născut la Domneşti, pe 28 iunie 1912. A fost o bravă eroină a luptei anticomuniste, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, care a fost ucis de comuniști în 1948. Împreună cu soțul ei a sprijinit grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 10 Octombrie 2023 08:39

 

 

ROLAND DUMITRU

La Primărie va candida,

Simte că i-a sosit clipa,

Mă vrea el în echipa sa...

De fotbal, dacă e echipa!

 

Meșteșugurile tradiționale – readuse la viață la târgul Rod cu Spor

Luni, 09 Octombrie 2023 12:00

Ediția a doua a târgului de meșteșuguri și produse tradiționale - ROD CU SPOR a fost o reușită. 80 de producători și meșteri populari i-au așteptat pe vizitatori cu cele mai bune produse, la Muzeul Golești.

Producători din 6 județe (Argeș, Sibiu, Vâlcea, Teleorman, Olt și Buzău) au venit cu fructe, legume, conserve și cele mai bune produse din carne și lactate. De asemenea, meșterii populari din domenii precum țesut, cusut, olărit, sculptură, păpuși, pictură pe sticlă au prezentat zeci de produse tradiționale românești.

”Ziua Internațională a Muzicii” și ”Curiozități interbelice”, două inedite expoziții la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 09 Octombrie 2023 11:46

La Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, sunt organizate două expoziții inedite și de interes pentru publicul larg.

Prima expoziție, intitulată ”Ziua Internațională a Muzicii”, îl omagiază pe marele nostru compozitor român, Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853 - 6 iunie 1883), anul acesta împlinindu-se 170 de ani de la naștere și 140 de la moartea sa, în contextul în care România a declarat în mod oficial 2023 ca fiind Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.

 

„Golden Tulip” - concurs internațional de muzică, pentru copii și tineri, la Pitești!

Joi, 05 Octombrie 2023 10:10

 

Laleaua de Aur - o tradiție a Piteștiului uitată – fuzionează cu cel mai prolific organizator de concursuri de muzică pentru copii - Musicando con Adina Sima – pentru a da naștere unui eveniment de brand al orașului nostru: „Golden Tulip” Pitești International Music Contest! Concursul internațional de muzică pentru copii și tineri „Golden Tulip”, ediția 2023, va avea loc în perioada 19 – 21 octombrie, având participanți din numeroase țări.

Juriul internațional va oferi premii importante celor mai buni dintre concurenți, iar publicul se va bucura atât de talentul copiilor participanți în concurs, cât și de recitaluri de neuitat, oferite de nume cunoscute ale lumii muzicale!

 

HAIDUCII DUNĂRII

Miercuri, 04 Octombrie 2023 10:31

 

# Catalogați, în documentele otomane oficiale, drept ,,pirați tâlhari”, în realitate haiducii de pe Dunăre erau adevărați luptători împotriva stăpânirii Înaltei Porți

După ce lipcanul, cu straja lui de beșlii călări, a sosit pe negândite, la curtea lui vodă Lăpușneanu din capitala Moldovei, forfotă, precum cea din ziua de 20 august 1565, rar se mai văzuse. Porunca trimisă urgent de padișahul Înaltei Porți stârnise multă îngrijorare, după ce se aflase că acesta îi scria răspicat domnitorului: ,,Îți poruncesc să te ocupi personal de această afacere și să înarmezi toate caicele aflătoare la schela Galați, urcând pe ele oameni destoinici, care să cerceteze toate locurile cunoscute ca puțin sigure sau primejdioase. Dacă se va afla acolo urme de refugiu sau ascunzișuri de hoți, să poruncești să se facă cel mai serioase cercetări, pentru a găsi pe răzvrătiții care jefuiesc negustorii, supără raiaua și tulbură satele și orașele”.

 

 

Pagina 7 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea