Distracție și fapte bune la festivalul „Livada cu Stele” de la Nucșoara. Cu banii obținuți se va contrui o grădiniță

Miercuri, 30 August 2023 11:09

 

 

Festivalul caritabil „Livada cu stele” va avea loc în comuna argeșeană Nucșoara, în perioada 1-3 septembrie. Vor fi trei zile de muzică, recreere în natură și fapte bune. Peste 20 de trupe și artiști s-au oferit să susțină pro-bono construirea Grădiniței Bune pentru copiii vulnerabili din Ferentari.

Programul festivalului este împărțit pe parcursul a trei zile. Vineri, 1 septembrie 2023, publicul va putea să îi urmărească live pe Stema, Ada Milea, Ana Coman, Taxi, Rockabella, Mădălina Pavăl Orchestra și Luna Amară.

In memoriam! Gheorghe Gomoiu, unul din marii dirijori ai Argeșului

Marţi, 29 August 2023 21:03

# A înființat și condus, timp de 36 de ani, corul ”Ars Nova”, o revelație a muzicii corale românești

# Topoloveni, Muscel, 22 iulie 1939 – Călinești, Argeș, 30 august 2016

Pe 30 august se împlinesc șapte ani de la trecerea în lumea drepților a emblematicului dirijor, compozitor și profesor de muzică, Gheorghe Gomoiu. Profesor, gradul I, muzică, dirijor, cor și orchestră, memorialist. Liceul Teoretic Topoloveni (1956), Facultatea de Muzică, București (1966), Conservatorul Ciprian Porumbescu, Bucuresti (1977).

 

 

Lesicon románescu-látinescu-ungurescu-nemțescu, Buda, 1825 - primul dicționar modern al limbii române

Marţi, 29 August 2023 11:00

 

La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX- lea se tipăreau cărți în limba română, în centrele aflate în spațiul românesc, însă producția de carte era inferioară celei din secolul al XVII-lea. Astfel, cărturarii români încep să tipărească tot mai mult în centre din Europa, cel de la Buda ocupând un loc important în producția de carte românească. Înființată de către episcopul catolic Telegdi Miklos, sub tutelă iezuită, la Tyrnavia (Sâmbăta Mare), în anul 1577, tipografia a fost mutată în anul 1777 la Universitatea din Buda, sub tutela statului.

 

„Secolul martirilor” - expoziție internațională, la Memorialul Închisoarea Pitești

Marţi, 29 August 2023 10:59

 

Expoziția despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial, a fost lansată miercuri, 23 august 2023, la Memorialul Închisoarea Pitești, în cadrul unui eveniment la care au participat, pe lângă publicul larg, reprezentanți ai municipalității și ai presei locale, ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și ai altor instituții care susțin proiectele culturale menite să păstreze vie istoria recentă în conștiința colectivă a umanității.

 

 

Atelier de lucru - „Tabăra Națională de Creație Plastică – Pictură, Grafică” Pitești

Luni, 28 August 2023 11:02

 

Natură, culoare, inspirație și talent la „Tabăra Națională de Creație Plastică – Pictură, Grafică” Pitești. Artiștii reuniți în cadrul atelierului de lucru se pregătesc de vernisajul expoziției, care va avea loc luni, 28 august, de la ora 16:00, în holul Primăriei Pitești.

Participanții de la a VIII-a ediție a taberei de creație sunt șase artiști plastici consacrați, cunoscuți la nivel național și nu numai, datorită unor cariere artistice impresionante:

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 23 August 2023 11:37

 

PRIMARUL TRANDAFIR

Cercetat de ANI…buni

Pentru incompatibilitate…

Acum i se urează sănătate

Şi i se pun pe cap cununi...

 

Expoziție omagială dedicată lui Dimitrie Cantemir la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 23 August 2023 09:39

 

 

Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir şi 350 de ani de la naşterea ”eruditului de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinţ moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru”, cum îl descria George Călinescu în ”Istoria Literaturii Române” pe cel care a reuşit prin operele istorice, filosofice, literare, muzicale ş.a., să contribuie la cultura universală, ele intrând în patrimoniul ştiinţifico-cultural şi spiritual universal.

 

Poezia, în centrul Piteștiului

Miercuri, 23 August 2023 07:37

 

 

După mai multe ocoluri, Poezia a ajuns în centrul urbei piteștene. A fost îmbrăcată în rochia ei colorată, de vară, și a recitat, fără emoții, la microfon.

Evenimentul, numit ,,«Clubul de lectură» - poetul Virgil Diaconu și invitații săi”, a avut loc vineri, 18 august, pe esplanada Bibliotecii Județene Argeș „Dinicu Golescu”, începând cu ora 10, 30. Au citit poezie Denisa Popescu, referent la Biblioteca Județeană Argeș, Ioana Cosma, lector la Universitatea Pitești, Virgil Diaconu, director Cafeneaua literară, Spiridon Voinescu, director la ziarul Atitudine în Argeș, Nicolae Ionescu, referent la Muzeul Județean Argeș.

 

 

Secolul Martirilor Expoziție Internațională - la Memorialul Închisoarea Pitești

Marţi, 22 August 2023 07:44

 

Pe 23 august comemorăm victimele regimurilor totalitare printr-o expoziție despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial. Porțile Memorialului Închisoarea Pitești se deschid publicului larg de la ora 18:30 cu o discuție despre martiriu, dictatură și detenție politică. Vor lua cuvântul Sergiu Rizescu (fost deținut politic), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției), Dragoș Ursu (istoric), iar discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești.

 

Universitarul Petre Popa a împlinit, săptămâna trecută, o frumoasă vârstă! La mulți ani, domnule profesor!

Luni, 21 August 2023 16:43

 

Profesorul universitar doctor Petre Popa a împlinit, săptămâna trecută, pe 16 august, 88 de ani. Personalitate care a marcat, definitiv și hotărâtor, locurile pe unde a trecut, în special Argeșul și reședința sa, Piteștiul. Munca-i titanică, voluntară, în folosul comunității, va fi încununată, în curând, prin tipografierea Enciclopediei Argeșului și Muscelului (vol I-IV). Cele patru tomuri sunt deja postate virtual si însumează peste 2.000 de pagini! Cercetează și scrie, neobosit, despre aceste locuri, pentru aceste locuri, călăuzindu-se după conceptul lui Beard: „Istoricul trebuie să fie, în primul rând, un fiu al vremii sale”.

 

Câștigătorii Festivalului - Concurs Național de Folclor Mioveni

Vineri, 18 August 2023 09:45

Între 11-13 august s-a desfășurat a patra ediție a Festivalului - Concurs Național Mioveni, ediție care a reunit anul acesta opt ansambluri folclorice reprezentând județele Suceava, Iași, Sălaj, Gorj, Botoșani, Bihor, Argeș.

La finalul celor trei seri de spectacole, juriul festivalului a avut misiunea de a delibera cui vor fi acordate premiile acestei ediții, în urma unei atente analize a unor elemente precum autenticitatea repertoriului ansamblurilor, ținuta artistică a dansatorilor, veridicitatea costumelor populare, realizarea din punct de vedere muzical, coregrafic și artistic a programului prezentat în cadrul festivalului. 

Expoziție în Dâmbovicioara: Familia în alb și negru din satul românesc de altădată

Joi, 17 August 2023 11:20

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Fotografiei, pe 19 august, de la ora 12:00, va fi organizată o expoziție cu tablouri vechi de familie ale locuitorilor din comuna Dâmbovicioara. Expoziția va fi găzduită la Centrul de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara.

De asemenea, pentru că în majoritatea fotografiilor persoanele apar în costume tradiționale, va avea loc și o expoziție a unor costume realizate în acele perioade, din colecția lui Ionut Fintoiu, un tânăr muscelean care colecționează costume populare.

 

Festivalul Cavalerul Negru, în curtea Bisericii Domnești din Curtea de Argeș

Luni, 14 August 2023 17:00

 

 

În perioada 18 – 20 august are loc la Curtea de Argeș a doua ediție a festivalului „Cavalerul negru”, în curtea Bisericii Domnești.

Programul conține evenimente pentru toate vârstele: parade, piese de teatru, concerte sau conferințe. Printre cei care vor concerta la festival se numără și Paula Seling, Marcel Pavel, Vlad Miriță, Vunk sau Emilian.

Argeșenii au venit în număr mare la Muzeul Golești pentru a vedea perseidele

Luni, 14 August 2023 15:40

 

Sute de oameni au privit cerul, sâmbăta trecută, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești în căutarea perseidelor. Cu pături, saltele, scaune pliabile, telescoape, binocluri, sau pur și simplu telefonele din dotare, câteva sute de vizitatori au venit în noaptea zilei de 12 august la Muzeul Golești pentru a vedea ploaia de stele căzătoare. Speranța și răbdarea au fost puse în slujba privirii boltei cerești.

 

În parcul Conacului Golești, echipa muzeului și a observatorului astronomic școlar de la Școala Gimnazială Nr.19 „Matei Basarab” Pitești au pus la dispoziția vizitatorilor echipament, posibilitatea de a urmări filme documentare despre acest fenomen astronomic și chiar un mic spectacol, astfel încât timpul să treacă într-un mod cât mai interesant, mai ales că în prima parte a serii au fost și ceva nori.

 

Expoziția „Argeșul și Muscelul - Spații istorice ale românismului”, la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu”

Marţi, 08 August 2023 18:11

 

„Opreşte-mă la Argeş, pe plaja care-o ştiu,/ Să-i ţin în mâini nisipul, în cupe efemere,/ Şi să visez-cum fuge prin degete şi piere-/ Trecutul şi talanga şi soarele târziu” ("În luncă", Ion Pillat).

Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş a organizat evenimentul cultural „Argeșul și Muscelul - Spații istorice ale românismului”, expoziţie de enciclopedii, albume, dicționare, carte monografică şi etnografică din colecţiile de documente ale bibliotecii.

„10 Pentru Pitești” - expoziție itinerantă de pictură la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 07 August 2023 12:09

Săptămâna trecută, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc vernisajul expoziției itinerante de pictură ”10 Pentru Pitești”, curatoriat de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu.

Sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Argeș, expoziția reunește o serie de lucrări grupate, în număr de 38 piese, într-un dialog cromatic, lucrări ce pun în valoare stiluri diferite ale zece artiști vizuali: Galina Vieru - Chișinău, Mihai Șerbănescu - Târgoviște, Mihai Marin Cârstea - București, Florian Liviu Cioacă - Câmpulung Muscel, Antoneta Cocoș Andreescu - Craiova, Rodica Neleț - Câmpulung Muscel, Ana Maria Mihalcea - Câmpulung Muscel, Grigore Stan - Târgoviște, Maria Coman - Târgoviște și Valentin Buliga - Târgoviște.

 

Doi oameni speciali: meșterii populari Tică Vasile și Marilena Iosifaru

Luni, 24 Iulie 2023 12:22

# Elena Iagăr ne-a povestit cum au obținut aceștia titlul de Tezaur Uman Viu

În județul Argeș sunt patru persoane care au primit titlul de Tezaur Uman Viu, care de-a lungul vieții au format, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial. Anii trecuți, au primit această distincție Viorica Olivotto, din Nucșoara, și Petre Măsală, din Stolnici, iar în 2023 încă două persoane au fost înregistrate pe această listă selectă: meșterii populari Marilena Iosifaru, din Corbeni, și Constantin (Tică) Vasile, de la Galeșu.

Dosarele au fost întocmite de Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, sub coordonarea managerului Elena Iagăr. Titlurile au fost acordate de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Corespondență din Londra

Luni, 24 Iulie 2023 12:18

Liliana Finta este autor și Consilier de Dezvoltare Personală și Spirituală. Locuiește în orașul Birmingham, UK.

S-a născut într-un târg din nordul Dobrogei. Un spațiu liniștit între Munții Măcinului și Dunărea Veche.

A plecat la studii în București, imediat după 1989. A studiat Management la Academia de Studii Economice. Începând cu 2003, a studiat mai mulți ani Sistemul Bio-Energetic Uman, urmând „Cursurile de Cunoaștere și Refacere Arhetipală a Sistemului Bio-Energetic Uman”, curs fondat de Alexiada.

 

Ansamblul „Ciobănașul”, reprezentantul României la un important festival internațional

Luni, 24 Iulie 2023 12:17

România va fi reprezentată la Festivalul Internațional „Cappadocia World Dance Festival”, care se va desfășura în perioada 27-31 iulie 2023 la Avanos, Turcia, de membrii Ansamblului "Ciobănașul", din comuna Corbi. La eveniment vor participa ansambluri de cântece și dansuri de pe mai multe continente.

Coordonat de profesoara Simona Anghel, ansamblul românesc prezintă un repertoriu specific zonei de munte a Argeșului, cu cântece de ciobănie autentice. Membrii acestuia vor prezenta, într-o paradă, alături de toate țările participante, frumoasele costume tradiționale de ciobănie ale zonei de munte a Argeșului, dar vor promova și gastronomia locală.

O veste bună pentru memoria Piteștiului. Ministrul Culturii a anunțat că a semnat ordinul de clasare al întregului complex al fostului penitenciar de la Pitești

Luni, 24 Iulie 2023 11:44

Ministrul Culturii, Raluca Turcan,  a anunţat,  recent, că a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti.

”Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, scrie Raluca Turcan pe Facebook. Veste bună pentru cei câțiva – dar ce inimoși! – oameni ai Fundației, care s-au zbătut ani de zile pentru asemenea decizie.

 

 

Pagina 9 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea