Spectacol extraordinar la Căminul Cultural Bradu

Luni, 04 Martie 2024 13:06

 

Primăria și Consiliul Local Bradu au pregătit un spectacol special dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Evenimentul va avea loc pe 8 martie, de la ora 17:00, la Căminul Cultural Bradu. Programul artistic va fi susținut și de cântăreți de muzică populară din comuna Bradu. Vor încânta publicul: Emilia Ghinescu, Gabi Marin, Frații Dicu, Raluca Marin, Michael Sax, Diana Călinescu, Elvis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

ADINA ROMANESCU EXPUNE ”PORTRETE” LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Joi, 29 Februarie 2024 10:44

 

În perioada 1 - 31 martie 2024, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș găzduiește expoziția de grafică ”PORTRETE - MARI ROMÂNI. CHIPURI ȘI IDENTITĂȚI” - a artistei ADINA ROMANESCU. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 1 martie, la ora 12:00, în holul central al instituției, unde vor fi expuse pe simeze 34 de lucrări ce aduc în prim-plan portretele unor personalități de mare rezonanță ale istoriei noastre. Evenimentul va fi curatoriat de poeta și realizatoarea TV, DENISA POPESCU-MARTIN.

 

 

PITEȘTIUL ȘI RĂZBOAIELE AUSTRO-RUSE-TURCE

Joi, 22 Februarie 2024 14:14

 

Cu toate că Țările Române n-au fost implicate efectiv pe tot timpul confruntărilor armate dintre cele trei mari imperii: austriac, rus și otoman (doar un corp de armată condus de spătarul Mihai Cantacuzino, participând la asediul Vienei, iar trupele moldovene ale lui Dimitrie Cantemir au luptat alături de ruși numai la Stănilești pe Prut) pentru că luptele s-au desfășurat, mai ales pe teritorii românești, au cauzat multe pierderi materiale și umane românilor, practic, aceștia suportând cheltuielile cu întreținerea armatelor străine, premeditat venite prost aprovizionate, iar după bătălii, de fiecare dată, au fost nevoiți să muncească pentru ștergerea urmelor lăsate de înfruntările dintre beligeranți.

 

Centrul Cultural Mioveni - eveniment muzical de excepție. Spectacol 8 Martie - Pentru tine, femeie!

Joi, 22 Februarie 2024 13:03

 

Mărțișorul, sărbătoarea tradițională românească a prospețimii și a bucuriei vine cu surprize muzicale la Mioveni! Centrul Cultural, Primăria Orașului și Consiliul Local Mioveni marchează ziua Internațională a Femeii printr-un eveniment muzical de excepție. ”Pentru tine, femeie!” îi aduce pe scena Sălii Sporturilor Mioveni, în data de 8 martie, începând cu ora 18.00 pe: Ansamblul Folcloric Plai de Dor al Centrului Cultural Mioveni, Roxana Dumitrache, Valentin Samfira și Taraful Cătălin Iancu, Diana Matei și Taraful Cleante.

 

 

Memorialul Închisoarea Pitești şi-a redeschis porțile pentru vizitatori

Marţi, 20 Februarie 2024 07:07

 

Memorialul Închisoarea Pitești şi-a redeschis porțile pentru vizitatori din 15 februarie. Programul este cel obişnuit: de joi până duminica, între orele 11:00-18:00. Mai multe despre cum puteți vizita şi ce opțiuni aveți la dispoziție pe pagina: https://www.inchisoareapitesti.org/

 

In memoriam Oana Anca Preda (20 oct. 1975 - 5 nov. 2021)

Luni, 19 Februarie 2024 18:59

 

Oana Anca PREDA S-a născut pe data de 20 octombrie 1975, în localitatea Călinești, județul Argeș. A decedat în 5 noiembrie 2021, în Topoloveni, județul Argeș.

Absolventă a Facultății de Litere și Istorie din Pitești, secția Română-Franceză, promoția 2001.

Profesor de Limba și Literatura Română, în județul natal, în perioada 2001-2021. Ultimul loc de muncă a fost Liceul teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni.

 

Biblioteca Județeană Argeș. Dumitru Constantin Dulcan a pledat - și a încântat - pentru altruism

Luni, 19 Februarie 2024 12:10

 

Derivele individualismului, epidemia de narcisism, nebunia grandorii, singurătatea hiperconectivității, violența fără limite, diabolizarea celui de alături sunt lupii răi, care mușcă din noi în fiecare zi. Adânc și perfid. Sângele lupului s-a amestecat deja cu sângele nostru. Ce e de făcut?

Săptămâna trecută, la Biblioteca Județeană Argeș, prof. univ. dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN și, prin intermediul cărții sale,

Un monument istoric aflat în curtea liceului din Costești, la vânzare cu 240.000 de euro

Miercuri, 14 Februarie 2024 10:14

 

Casa Nicolau, una dintre cele mai reprezentative clădiri din punct de vedere arhitectural din orașul Costești, a fost construită în jurul anului 1875 de către Hagi-Marcu Nicolau, un important agricultor al locurilor acelor vremuri. Monumentul istoric, de o frumusețe aparte, caută un nou proprietar care să îl readucă la viață. Pe site-ul casei de licitații Romania Sotheby's se află la vânzare, cu preț redus, de la 290.000 la 240.000 de euro, Clădirea are o istorie fascinantă, fiind locul în care a stat generalul german August von Mackensen, sediu al Securității, iar apoi a devenit liceu.

 

 

DIN ISTORIA TURNULUI COLȚEI

Miercuri, 14 Februarie 2024 09:30

 

Ridicarea acestui adevărat colos pentru vremea lui, a început din râvna marelui spătar Mihai Cantacuzino, ctitor al mânăstirii, spitalului și școlii de la biserica Colțea. Construirea a durat multă vreme, din 1709 până în 1715, dar turnul n-avea să poarte niciodată numele ctitorului său, pentru că, la un an după terminare, marele spătar a murit în împrejurări tragice, executat de turci la Constantinopol, prins în mijlocul intrigilor și rivalităților vremii. A fost decapitat împreună cu domnitorul Ștefan Cantacuzino, fiul fratelui său, stolnicul Constantin Cantacuzino și Radu Dudescu, cumnatul domnitorului. Marele spătar fusese sfetnic domnesc, condusese oastea română în asediul Vienei la 1683, pe timpul domniei fratelui său, Șerban Cantacuzino, conducător de oști fiind și în timpul domniei nepotului său, martirul Constantin Brâncoveanu.

Biserica Domnească din Curtea de Argeș va fi restaurată

Marţi, 13 Februarie 2024 09:11

 

Biserica Domnească din Curtea de Argeș este una dintre cele mai reprezentative edificii medievale ale arhitecturii românești, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Construcția lăcașului a fost începută de domnitorul Basarab I (1310-1352), fiind continuată de Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Biserica a fost pictată în timpul lui Vlaicu Vodă (1364-1377). În cadrul proiectului vor fi refăcute și picturile murale interioare, deosebit de valoroase.

 

 

Donații de patrimoniu în colecțiile Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 13 Februarie 2024 08:34

 

De-a lungul secolelor a devenit o tradiție ca marile personalități locale și naționale să doneze, în beneficiul comunității, colecții personale de cărți și alte bunuri culturale.

Bibliotecile publice reflectă identitatea comunității pe care o deservesc, pentru că identifică documente relevante ale comunității locale care exprimă patrimoniul său în formă documentară, gestionează donații ale personalităților locale, organizează activități și evenimente de valorificare a moștenirii culturale locale. Colecțiile de documente ale Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș s-au îmbogățit de-a lungul timpului prin achiziții de documente românești și străine, și prin donații, acestea având o pondere însemnată în completarea fondurilor, numeroase documente fiind de mare valoare pentru memoria locală.

 

DUMITRU CONSTANTIN DULCAN CONFERENȚIAZĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 12 Februarie 2024 14:28

 

Joi, 15 februarie, începând cu ora 17:00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează în Sala de Conferințe, evenimentul intitulat ”PLEDOARIE PENTRU ALTRUISM”, care îl va avea ca invitat special pe reputatul profesor universitar doctor DUMITRU CONSTANTIN DULCAN.

Neurolog, psihiatru, scriitor, profesor universitar, om de știință, cercetător în domeniul conştiinţei, DUMITRU CONSTANTIN DULCAN s-a născut în 6 noiembrie 1938, în comuna Mârghia - județul Argeş. A fost Şeful Catedrei de Neurologie a Spitalului Militar Central (1992-2005) şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică a Universităţii „Titu Maiorescu” Bucureşti (2005-2016).

 

 

Spectacol, cu intrarea liberă, la Casa de Cultură Bascov

Joi, 08 Februarie 2024 12:19

 

Vineri, 23 februarie, la Casa de Cultură din Bascov este spectacol. Cu participare frumoasă: Grupurile ”Rapsozii Bascovului”, ”Dor argeșean” și numeroși soliști vor veni să cânte și să încânte. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Tezaurul de la Recea, expus la Muzeul Județean Argeș

Joi, 08 Februarie 2024 07:20

 

Muzeul Județean Argeș expune în luna februarie, în cadrul microexpoziției ,,Exponatul lunii”, tezaurul de la Recea. Tezaurul a fost descoperit în anul în 1988 și recuperat de către autorități, cel mai probabil parțial, în decursul aceluiași an. Nu se cunosc alte detalii legate de locul descoperirii.

Aceasta conține 73 de monede identificate astfel: 10 lowentaleri olandezi, doi florini romano-germani emiși de Anton Gunther, 58 de piaștri turcești emisiuni ale sultanilor Ahmed al II-lea, Mustafa al II-lea, Ahmed al III-lea, Mahmud I, 13 zolta și două yarim zolta, emisiuni ale aceluiași Mahmud I (1730-1754).

 

 

Biblioteca Județeană Argeș. Edificii ecleziastice din România - expoziție de reproduceri fotografice

Miercuri, 07 Februarie 2024 16:09

 

”Gândul acesta că ceea ce faci este definitiv făcut, că opera scăpată din mâinile tale se duce de-a lungul veacurilor și umple lumea de răsunetul vieții și bătăilor inimii tale, are ceva din solemnitate și fiorul judecății supreme a Sfintei Scripturi.”

Alexandru Vlahuță – „Onestitatea în artă”

În Secția de Presă și Legislație a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, se păstreză o colecție de reviste vechi românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Din aceste reviste, am selectat imagini care au ca temă biserica, simbol al credinței,al tradiției, al veșniciei, al iubirii, și le-am unit într-o expoziție ce este deschisă publicului cititor până la sfârșitul lunii martie a.c, la etajul al II-lea, în holul central al instituției noastre.

Elevii cer să aibă mai puţine ore la şcoală!

Miercuri, 07 Februarie 2024 14:31

 

Mai multe asociații ale elevilor cer Ministerului Educaţiei să modifice noul Statut al elevului, în sensul în care elevii să petreacă mai puţine ore la şcoală. Astfel, se pune problema ca elevii de gimnaziu să nu petreacă mai mult de 5 ore pe zi la școală, și cei de liceu, cel mult 6 ore. Potrivit Edupedu.ro, care citează documentul redactat de elevi, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite:

a) pentru învățământul primar: 4 ore pe zi;

b) pentru învățământul gimnazial: 5 ore pe zi;

c) pentru învățământul liceal și tehnologic: 6 ore pe zi.

În prezent, doar elevii din învățământul primar au reglementate cele 4 ore de cursuri pe zi.

 

 

”CALEA SPRE SUCCES” - O NOUĂ EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Miercuri, 07 Februarie 2024 14:19

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a pregătit o microexpoziție interesantă pentru cei dornici de dezvoltare personală. Expoziția se numește ”CALEA SPRE SUCCES” și vă propune câteva titluri atractive, menite să vă îmbunătățească comunicarea la nivel personal și profesional, să aplanați conflictele și să îmbunătățiți relațiile cu ceilalți, să vă atingeți scopurile propuse și să aveți o viață fericită și echilibrată.

Aceste cărți, care vă vor orienta în călătoria vieții, conțin numeroase sfaturi ce au trecut testul timpului și pe care le puteți pune oricând în practică.

 

Eveniment la Biblioteca Județeană. Oameni în memoria Argeșului - aventurile lui Dinicu Golescu în Europa

Luni, 05 Februarie 2024 14:16

Personalitate plurivalentă, Dinicu Golescu a realizat, pentru prima dată în istoria tehnicii românești, o sinteză de mari proporții a studiului metrologiei. Raportul metrologic a fost semnat la data de 2 august 1830 de Dinicu Golescu, acesta reușind să definească unitățile de măsură din Țara Românească specifice anului 1830. Muzeul Golești și Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu", organizează evenimentul ”Aventurile lui Dinicu Golescu în Europa”, la împlinirea a 247 de ani de la nașterea primului român modern.

 

”INIȚIERE ÎN ARTA PICTURII” - EXPOZIȚIA LUNII FEBRUARIE DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Joi, 01 Februarie 2024 08:13

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg intitulată ”INIȚIERE ÎN ARTA PICTURII”. Vernisajul va avea loc în holul central al instituției, vineri, 2 februarie, ora 13:00, evenimentul fiind curatoriat de poeta și realizatoarea TV - Denisa Popescu-Martin.

Expoziția de artă plastică oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira piese de pictură realizate de elevii clasei a XI-a B de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Pitești - Secția Pictură, sub îndrumarea și coordonarea artistului plastic - profesor Daniel Preduț - președintele Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția va fi deschisă și poate fi admirată pe simeze până la sfârșitul lunii februarie. Intrarea este liberă.

ADRIAN COMAN

 

 

 

EUROPEANUL DUMITRU BRĂTIANU

Miercuri, 31 Ianuarie 2024 08:53

 

Aproape că nu există moment important, din istoria noastră modernă, în care să nu fie implicat vreun membru al celebrei familii Brătianu. Unul dintre aceștia este Dumitru (Dimitrie) Brătianu, fratele cel mare al mult mai mediatizatului Ion C. Brătianu. S-a născut la Pitești, în 1818, ca fiu al stolnicului Constantin (Dincă) Brătianu și al Anei Brătianu (n. Tigveanu). Își definitivează studiile la Paris, unde dă bacalaureatul și absolvă Facultatea de Drept.

 

 

Pagina 3 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea