Memorialul Închisoarea Pitești, expoziție la Brukenthal

Marţi, 30 Ianuarie 2024 15:35

 

# Expoziția mai poate fi vizitată până pe 27 februarie

Fenomenul Piteşti - Expoziție itinerantă la Brukental! Prima expoziție itinerantă bilingvă despre Fenomenul Piteşti, a fost deschisă la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal, pe 28 noiembrie 2023 şi a avut, în mai puțin de două luni, în jur de 2800 de vizitatori. Expoziția mai poate fi vizitată până pe 27 februarie.

 

Muzeul Județean începe să își arate frumusețea, după renovare

Marţi, 30 Ianuarie 2024 07:45

 

 

Lucrările continuă la Muzeul Județean Argeș! La fosta clădire a Prefecturii Argeș, stadiul lucrărilor este avansat. Sunt foarte multe lucrări de restaurare care au fost constatate pe parcursul investiției. Aceste lucrări au scos în evidență picturi sau lucrări de artă care au fost ascunse de-a lungul anilor de straturi noi de tencuială sau zugrăveală.

Marius Nicolaescu, vicepreședinte CJ Argeș: ”Proiectul este finanțat din fonduri europene și are o valoare totală de 23.432.867,59 lei din care 2.399.794,24 lei este contribuția Consiliului Județean Argeș. Vom putea reda Piteștiului și Argeșului această bijuterie arhitectonică. Pentru noi este esențial că această clădire va găzdui expoziții importante ale Muzeului.”

 

 

 

Biblioteca Județeană și Liceul Teoretic Costești - activitate culturală la 165 de ani de la Mica Unire

Luni, 29 Ianuarie 2024 20:28

 

 

Liceul Teoretic Costești a găzduit, în 23 ianuarie, activitatea cultural-educativă Societatea românească în perioada Micii Uniri, activitate dedicată împlinirii a 165 de ani de la unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859). A fost o încercare de a zugrăvi un tablou al societății din perioada respectivă, societate care, sub influența celor două revoluții (a lui Tudor Vladimirescu și pașoptistă), favorizată internațional și de războiul ruso-turc (cunoscut ca războiul Crimeei, 1853-1856), în urma căruia s-a recunoscut de facto independența administrativă a celor două principate, tinde spre valorile occidentale.

 

Donatori de prestigiu în fondul de memorie locală al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș

Luni, 29 Ianuarie 2024 12:32

 

Donațiile de carte care aparțin personalităților locale, profesori, scriitori, oameni de cultură, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și conservarea fondului de memorie locală, fond unic, specific fiecărei biblioteci publice, reprezentativ pentru istoria culturală și științifică a fiecărei comunități.

Donațiile reprezintă surse documentare autentice în cadrul comunităților, în care regăsim dedicații, autografe, însemnări, ex-libris-uri și ștampile, fotografii, diplome, manuscrise și alte documente care stau mărturie a istoriei și memoriei locale, acestea fiind accesibile tuturor categoriilor de public interesat de studiul și cercetarea evoluției culturale atât pe plan local cât și național.

 

 

UN REGE SUEDEZ LA PITEȘTI

Joi, 25 Ianuarie 2024 07:18

 

După victoriile din 1700 de la Copenhaga și Navara, la începutul Marelui Război Nordic, prin care Danemarca și Rusia au fost scoase din luptă pentru o vreme, regele Carol al XII-lea, al Suediei, nu s-a priceput să tranșeze soarta conflictului în favoarea sa, fiindu-i necesari nu mai puțin de încă 6 ani ca să-l învingă și pe Augustus al II-lea, regele Saxoniei și Poloniei, ultimul combatant rămas în luptă.

În felul acesta, Petru I, țarul Rusiei, a avut un nesperat răgaz să-și reorganizeze armata pe principii moderne, punând bază în special pe o infanterie dotată cu arme de ultimă generație și, în plus, să fondeze orașul Sankt Petersburg în Ingria, chiar pe teritoriu suedez, dobândind astfel un mare capital de imagine.

 

Mihaela Stănciulescu, invitată la o dezbatere despre inteligența artificială și globalizare

Miercuri, 24 Ianuarie 2024 13:08

 

Joi, 25 ianuarie, de la ora 14:00, în Sala Ars Nova de la Centrul Cultural Pitești, se va desfășura dezbaterea cu tema „Drepturile și libertățile omului în contextul inteligenței artificiale, al globalizării și al ideologiei postumanismului”. Manifestarea este coordonată de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Faculatea de Drept din Pitești, și o va avea ca invitată pe dr. Mihaela Stănciulescu, consilier coordonator la Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului.

 

 

Stronger Together - Centre Digitale pentru Femei în biblioteci

Marţi, 23 Ianuarie 2024 12:28

 

Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș a câștigat un nou proiect, de data aceasta în cadrul apelului lansat de Fundația Grupului Orange, prin Programul Centre Digitale pentru Femei (“Women´s Digital Centers”). În cadrul aplicației câștigătoare: Stronger Together-Centre Digitale pentru Femei, patru Centre Digitale pentru Femei vor functiona in patru biblioteci publice din localitatile: Pitesti, Câmpulung, Topoloveni și Merisani. Derulat pe parcursul unui an proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor digitale, antreprenoriale și financiare a femeilor și la dotarea bibliotecilor din cadrul proiectului cu echipamente IT.

 

CULTURAL. AUTENTIC. EMOȚIONAL

Marţi, 23 Ianuarie 2024 12:00

 

La Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, evenimentul cultural se străduiește să țină sus steagul victoriei, care este, de fapt, steagul valorii. Am simțit nevoia acestei precizări, pentru că văd cum, din păcate, continuăm să ne măsurăm eficiența în funcție de cantitate și nu de profunzime, nu de calitate. Ne place – și folosesc o sintagmă de care românii nu se rușinează, ba dimpotrivă - să trăim la grămadă. Grămada ne dă satisfacție. Grămada – fie că e vorba despre suflete, despre ideile, atitudinile, acțiunile acelor suflete – ne legitimează.

 

 

Unirea Principatelor Române, marcată la Mioveni

Luni, 22 Ianuarie 2024 12:23

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în anul 1859. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Simpozion – 24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române

Luni, 22 Ianuarie 2024 12:15

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Argeș, în colaborare cu Colegiului Național „Zinca Golescu”, vă așteaptă, marți, 23 ianuarie 2024, ora 13.00, la simpozionul 24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române.

Despre semnificația momentului istoric vor vorbi managerul instituției muzeale, Cornel Popescu, profesor Marius Cîrjan, profesor Eugenia Zgreabăn, precum și elevi ai Colegiului National „Zinca Golescu”.

 

“MIHAI EMINESCU”- EXPOZIȚIE OMAGIALĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 22 Ianuarie 2024 10:27

 

Anul acesta se împlinesc 174 de ani de la naşterea poetului național Mihai Eminescu, cel care, potrivit lui Garabet Ibrăileanu, a reprezentat un „eveniment aproape inexplicabil în literatura noastră” şi „care a creat pe de-a-ntregul limba poeziei româneşti”.

Considerat un geniu al literaturii române, Mihai Eminescu a lăsat moştenire un corpus impresionant de opere literare, caracterizate prin profunzimea gândirii, originalitatea exprimării şi sensibilitatea artistică.

 

Filarmonica Pitești, partener în turneul național de recitaluri dedicat Zilei Culturii Naționale!

Joi, 18 Ianuarie 2024 07:09

 

Cei mai faimoși 5 muzicieni români ai tuturor timpurilor, prezentați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, într-un proiect cultural original, dedicat accesului tinerilor la cultură și prilejuit de sărbătoarea Zilei Culturii Naționale.

Asociația Culturală INNOVARTE în parteneriat cu Filarmonica din Pitești și cu Școala nr. 13 „Mircea cel Bătrân” vor organiza în ziua de 26 ianuarie, începând cu ora 13:00, la Sala de Festivități a Școlii nr. 13, o serie de evenimente culturale care va cuprinde un recital cameral, o conferință pe teme muzicale și lansarea, în mediul online, a unui videoclip de muzică de cameră românească.

 

 

TUDOR VLADIMIRESCU - VECHIL DE JUDECĂȚI

Miercuri, 17 Ianuarie 2024 07:41

 

În revista AVOCATUL, din iunie 2014, dr. în drept Iosif Fridman-Nicolescu, după un studiu al istoriei profesiei de avocat, în mod surprinzător pentru mulți, îl includea în galeria marilor avocați ai neamului nostru și pe Tudor Vladimirescu, pe drept cuvânt - susținea autorul - de vreme ce marele vizionar, în calitate de vechil de judecăți, pe bază de mandatare, a apărat interesele multor locuitori în litigii legate de dreptul proprietăților sau alte drepturi personale, ajunse în fața dregătoriilor fanariote sau Divanului domnesc.

 

”ATEMPORAL” - PRIMA EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ȘI GRAFICĂ DIN 2024 LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 16 Ianuarie 2024 07:06

 

Marți, 9 ianuarie, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc vernisajul primei expoziții de artă vizuală din acest an intitulată ”ATEMPORAL”. Pe simeze sunt expuse în jur de 55 de lucrări din creațiile doamnelor Margareta Popescu și Ana-Gabriela Bulugea. Evenimentul a fost curatoriat de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin. Lucrările artistelor sunt cu vânzare și pot fi admirate până la finele lunii ianuarie.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 15 Ianuarie 2024 20:46

 

BUGET 2024

Guvernul şi-arată măiestria

Şi-n calcule nu-i ajunge coala,

Educaţia e cu prostia,

Iar Sănătatea este cu boala!

 

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mihai Eminescu este respins de la Marele Premiu Năsturel-Herescu, acordat de Academia Română în anul 1884

Luni, 15 Ianuarie 2024 12:50

Sărbătorim, încă de pe vremea socialismului, și chiar înainte de el, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, un creator declarat „poet național” de către G. Călinescu în Istoria sa, și socotit, în general, un poet de rang înalt de către critica literară românească. Din anul 2011, ziua de naștere a poetului, 15 ianuarie 1850, a devenit, prin decret, Ziua Culturii Naționale. În aceeași zi se serbează Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova. O recunoaștere mai mare a poetului cu greu se poate închipui.

 

Simpozion dedicat poetului Mihai Eminescu – la Muzeul Județean Argeș

Luni, 15 Ianuarie 2024 12:14

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare naţională care are loc anual pe data de 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. Această zi a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

Cu acest prilej, Muzeul Judetean Arges, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Argeș organizează, în colaborare cu Colegiului Național „Zinca Golescu” și Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, luni, 15 ianuarie, de la ora 15.00,  un simpozion dedicat marelui poet.

ADRIAN CIOROIANU - CONFERINȚĂ dedicată ZILEI CULTURII NAȚIONALE și lansare de carte la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 15 Ianuarie 2024 11:10

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează luni, 15 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala de Conferințe, o întâlnire dedicată ZILEI CULTURII NAȚIONALE cu istoricul ADRIAN CIOROIANU - fost ambasador al României la UNESCO, fost ministru de Externe, scriitor și publicist apreciat, care își va prezenta cu acest prilej cartea ”Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută anul trecut la Editura ”Curtea Veche Publishing”.

 

Adrian Cioroianu – conferință dedicată Zilei Culturii Naționale și lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 10 Ianuarie 2024 11:18

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu” Argeș organizează luni, 15 ianuarie, de la ora 12:00, în Sala de Conferințe, o întâlnire dedicată ZILEI CULTURII NAȚIONALE cu istoricul ADRIAN CIOROIANU - fost ambasador al României la UNESCO, fost ministru de Externe, scriitor și publicist apreciat, care își va prezenta cu acest prilej cartea ”Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută anul trecut la Editura ”Curtea Veche Publishing”.

Istoric, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, ministru al Afacerilor Externe în perioada 2007-2008, în prezent managerul Bibliotecii Naționale a României și membru al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, dar și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România.

Sute de colindători vor concerta în centrul orașului Mioveni și la catedrală

Joi, 21 Decembrie 2023 08:12

 

Dintre toate obiceiurile românești, cel care a ajuns să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul, iar în orașul Mioveni tradiția se păstrează în fiecare an.

Astfel, sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 17.00, sute de colindători din Mioveni, însoțiți de preoții slujitori de la bisericile din oraș, vor pleca la colindat pentru a vesti bucuria Nașterii Domnului. Aceștia vor pleca de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” și vor parcurge Bulevardul Central al orașului în sunetul înălțător al colindelor tradiționale.

 

 

Pagina 4 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea