Nuclearelectrica susține educația copiilor din medii defavorizate printr-o sponsorizare importantă pentru Centrul de zi Leul Albastru
Marţi, 04 Februarie 2025 10:02
Nuclearelectrica a dovedit încă o dată angajamentul său față de responsabilitatea socială, oferind sprijin pentru operaționalizarea Centrului de zi Leul Albastru. Prin programul „Nucleu de bine” Nuclearelectrica s-a alăturat partenerilor Fundației Leul Albastru, contribuind la dotarea Centrului pentru a crea un mediu potrivit învățării. Acest centru, destinat copiilor proveniți din medii defavorizate, va beneficia de echipamente educaționale moderne și resurse esențiale, care vor contribui la dezvoltarea acestora într-un mediu sigur și stimulativ. Centrul de zi Leul Albastru este un proiect dedicat sprijinirii copiilor care provin din familii vulnerabile, oferindu-le nu doar un loc unde pot învăța și se pot dezvolta, dar și un cadru care le permite să își construiască un viitor mai bun.
Istorii neconvenționale. Acarul Păun
Marţi, 04 Februarie 2025 10:02
„De n-ai apă și lumină
Tot Păun este de vină,
Când n-ai pâine și tutun
Vinovat e tot Păun”
A devenit, în timp, un personaj important al mentalului comun românesc, fiind asociat cel mai des cu omul cinstit care muncește din greu, lipsit de apărare și personajul ideal care să plătească oalele sparte din vina și prostia mai marilor săi. În aceste zile marcate de emoția dispariției coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice, nu este exclus să apară și „acarul Păun” și, cum mai spune o altă expresie celebră, „să se pună batista pe țambal”.
UN DIVORȚ DOMNESC
Marţi, 04 Februarie 2025 10:02
Boierimea, clerul, cercurile diplomatice și mai ales protipendada din București, în anii 1843-1845, urmăreau cu mare interes două divorțuri care se desfășurau în același timp: Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești, se despărțea de soția sa Zoe (născută Mavrocordat), iar Maria Ghica (născută Văcărescu) divorța de spătarul Costache Ghica, fratele lui Alexandru Ghica, fostul domn pe care-l înlocuise Bibescu. Ambele divorțuri erau coordonate, după cum spune istoricul Petre Strihan, domnitorul urmărind să-și înlesnească recăsătorirea cu frumoasa spătăreasă Maria, de care era îndrăgostit lulea.
Cu toate că Gheorghe Bibescu avea puterea domnului și dispunea de sprijinul ferm al Puterii protectoare Rusia, iar doamna sa Zoe era alienată mintal, dorința lui întâmpina serioase obstacole, pentru că avea șapte copii, iar Maria Ghica, patru. Pe deasupra, doamna țării era înconjurată de aura simpatiei multora, datorată suferinței, așa că domnul rămânea doar într-o legătura notorie cu amanta.
Victor Ponta: ”Nu am niciun tandem cu dl. Georgescu”
Marţi, 04 Februarie 2025 09:56
Deputatul PSD, Victor Ponta, fost premier al României, a declarat că nu are vreo înțelegere cu suveranistul Călin Georgescu. Ponta ar intenționa să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai 2025.
„Nu am niciun tandem cu dl Georgescu, nu cred că ne-am văzut de foarte mulți ani. Ne-am întâlnit, dar în ultimii ani cu siguranță nu. Iar ceea ce am eu de spus spun în numele meu, Victor Ponta, și în numele experienței pe care am acumulat-o în acești ani”, a declarat Ponta, potrivit Știripesurse.ro.
AZI. Parlamentul dezbate și votează bugetul pe 2025
Marţi, 04 Februarie 2025 09:47
Astăzi, Parlamentul dezbate și votează proiectul de buget pe anul 2025. Acesta este un buget axat pe reducerea cheltuielilor. Cu toate acestea, se alocă sume importante pentru investiții.
”Împreună cu colegii parlamentari astăzi dezbatem și ulterior se va aproba bugetul pentru 2025 de către Parlament. Proiectul de buget propune o reducere justă a cheltuielilor bugetare. Această reducere de cheltuieli pleacă de sus în jos și va viza toate autoritățile publice: Guvern și ministere, Parlament, Administrație Prezidențială.
Pe de altă parte, bugetul alocă sume record pentru investiții. Acestea vor însuma 7,8% din PIB, respectiv 150 de miliarde de lei. Ele vor viza, cu prioritate, dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii (de transport, sănătate, mediu).
Ministrul Simona Bucura-Oprescu, reuniune bilaterală cu comisarul european Roxana Mînzatu. Premieră: Proiecte strategice MMFTSS, cu plata în funcție de rezultate
Marţi, 04 Februarie 2025 09:21
Ieri, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a avut o reuniune bilaterală cu Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, comisar pentru drepturi sociale, competențe și locuri de muncă de calitate, aflată în prima sa vizită oficială în România.
”În cadrul întâlnirii, au fost înmânate oficial deciziile de punere în aplicare ale Comisiei Europene pentru două programe strategice: Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 – cu un buget de 815 milioane euro, vizează dezvoltarea de servicii comunitare integrate în 2.000 de comunități rurale, facilitând accesul persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate.
Programul Educație și Ocupare 2021-2027 – prin proiectul SMART SPO, în valoare de 183 milioane euro, urmărește modernizarea serviciilor publice de ocupare pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale ale pieței muncii.
Programul „Masă sănătoasă” în școli va peste avea 500.000 de beneficiari!
Luni, 03 Februarie 2025 14:28
# Până în 2029, toți elevii din ciclul primar ar putea fi incluși în acest program
Săptămâna trecută, Guvernul Ciolacu 2 a decis extinderea programului „Masă sănătoasă” la peste 500.000 de elevi. Ministrul Educației, Daniel David, susține intens acest program despre care a declarat că este fundamental pentru a preîntâmpina abandonul școlar. România e fruntașă în Europa la numărul de elevi care renunță la școală înainte de clasa a XII-a.
”Este un program important, cred că este prima hotărâre iniţiată de Ministerul Educaţiei. Efectiv îl văd ca pe un mecanism fundamental, nu doar din punct de vedere social, eu îl văd ca pe un mecanism psiho-educaţional pentru că avem o problemă majoră legată de abandonul şcolar, iar toate studiile de specialitate arată că şi aceatsă componentă socială are un rol fundamnetal în a preveni şi combate abandonul şcolar”, a transmis ministrul Educației.
Plafonarea prețurilor la energie nu se va prelungi după 31 martie 2025
Luni, 03 Februarie 2025 14:20
Plafonarea prețurilor la energie nu va continua după 31 martie 2025. Executivul face economii, deci românii vor achita facturile la energie fără a mai avea facilități. În schimb, populația vulnerabilă va beneficia în continuare de o măsură de sprijin. Anunțul a fost făcut de preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
„Întâlnirea de astăzi a fost o întâlnire de informare de către Guvern, prim-ministru, ministrul de Finanţe asupra elementelor care vor fi cuprinse în bugetul de stat şi în bugetul asigurării sociale pentru anul 2025. În ceea ce ne priveşte, am adresat două întrebări clarificatoare.
Primăria Mioveni - eveniment special, caritabil, pentru micuțul ȘTEFAN NAE care are nevoie de ajutorul nostru
Luni, 03 Februarie 2025 14:15
„Dragii noștri, avem nevoie de voi!
În fața provocărilor, comunitatea din Mioveni a dovedit de fiecare dată un puternic sentiment de unitate, solidaritate și compasiune.
Sute dintre dumneavoastră ați donat deja sume importante, în timp ce alte zeci de initiative privind colectarea de donații se derulează la nivelul comunității noastre, toate acestea pentru micuțul ȘTEFAN NAE, care în prezent duce o luptă grea pentru viața lui.
Tuturor vă mulțumim pentru implicare, însă efortul nostru continuă. Împreună, putem să-i oferim șansa de care are nevoie Ștefan pentru a se bucura de o copilărie frumoasă!
Ședință a Adunării Eparhiale în Eparhia Argeșului și Muscelului
Luni, 03 Februarie 2025 14:11
Adunarea Eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice si patrimoniale ale unei Eparhii.
Astfel, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată astăzi ședința Adunării Eparhiale, un bun prilej pentru a se face o analiză asupra activităților desfășurate în anul 2024, prin buna colaborare a sectoarelor eparhiale.
Evenimentul prezidat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a avut loc în noua sală de conferințe amenajată în mansarda Palatului Arhiepiscopal din Curtea de Argeș.
Ion Mînzînă: ”Ultimii ani au fost marcați de proiecte importante de restaurare sau construcții de lăcașuri de cult și o implicare tot mai puternică din partea Arhiepiscopiei”
Luni, 03 Februarie 2025 14:08
Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean, a făcut, zilele trecute, o scurtă trecere în revistă a implicării instituției pe care o reprezină în proiecte de suflet pentru județul nostru.
De asemenea, liderul CJ a mai declarat că aici este meritul incontestabil al Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic care a reușit nu doar să impună această viziune, dar și să pună bazele unei colaborări eficiente între administrație și Biserică.
”Ultimii ani au însemnat, pentru județul Argeș, și proiecte extrem de importante de restaurare sau construcții de lăcașuri de cult și o implicare tot mai puternică în viața socială din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Primarul Cristian Gentea: ”Piteștiul are, începând din 29 ianuarie 2025, unul dintre cei mai promițători viceprimari!”
Luni, 03 Februarie 2025 14:06
Lucrețiu Tudor este noul viceprimar al Piteștiului și a fost ales în această funcție de 13 din cei 25 de aleși locali au municipiului. Numele său este legat de performanța din domeniile finanțelor publice și antifraudă. În plus, în mandatul 2020-2024, Lucrețiu Tudor a ocupat postul de city-manager al Piteștiului.
Invitat la emisiunea ”Cafeaua cu piper” de la Antena 3 Pitești, primarul Cristian Gentea a mărturisit că Lucrețiu Tudor și-a exprimat dorința de a fi viceprimar înainte de alegerile locale din 9 iunie 2024. Și cum edilul a fost foarte mulțumit de toată activitatea administrativă a lui Lucrețiu Tudor, l-a susținut în acest demers.
DUBLĂ LANSARE DE CARTE DIN SERIA ”MEMORIALUL DURERII”, DE LUCIA HOSSU-LONGIN, LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ARGEŞ
Luni, 03 Februarie 2025 14:02
Editura ”HYPERLITERATURA” și Lucia HOSSU-LONGIN vă invită joi, 6 februarie, de la ora 13:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Judeţene “Dinicu Golescu” Argeş, la o dublă lansare de carte din seria „Memorialul Durerii”: „Povești de iubire în infern” (2023) și „Partizanii. O istorie a bravilor” (2024). Evenimentul va fi moderat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoare TV, Denisa POPESCU, și îi va avea ca invitați pe prof. univ dr. Ilie POPA și Teodor HOSSU-LONGIN. În cadrul evenimentului va avea loc și o proiecție a filmului „Recurs în cazul Motrescu”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Daniel și Daniil. Poveste despre Sfinții Daniil și Misăil de la Mănăstirea Turnu, autor, Gheorghe Smeoreanu - o carte minunată!
Luni, 03 Februarie 2025 13:59
Săptămâna trecută, la Centrul Cultural Pitești a avut loc lansarea (și prezentarea) romanului ”Daniel și Daniil. Poveste despre Sfinții Daniil și Misăil de la Mănăstirea Turnu”, apărută la prestigioasa editură Hoffman. Autorului i-au fost alături primarul orașului, Cristian Gentea, editorul Andi Barcan și scriitorul și criticul Mircea Bârsilă. Sala a fost și ea plină de prieteni, de iubitori de literatură, de personalități locale.
Gheorghe Smeoreanu propune, în volum, o poveste despre Sfinții Daniil și Misăil de la Manastirea Turnu. "...Povestea este, de fapt, icoana unei povești....și pe măsură ce va cunoaște cititori, va deveni din ce în ce mai adecvată, iar ochii care o parcurg îi vor da și mai multă viață......".
Cartea de vizită a unui teatru
Luni, 03 Februarie 2025 13:53
”Teatrul Independent Pitești... o poveste fără sfârșit”, Editura Emmira, Pitești, 2024, autor, Luminița Borta – este o sinteză a laborioasei activități culturale desfășurate de autoare în calitate de artist, regizor și director, împreună cu Sound&Light Design Gabriel Cazan, soțul artistei, Remus Pătrugan, producător, Elena Ciobotea, machiaj și coafură și tinerele talente cunoscute de public, formate la Școala de Teatru sub egida Luminiței Borta.
Scrisă sub forma unei confesiuni care emoționează prin sinceritate și căldură, bogat ilustrată, având o condiție grafică deosebită, cartea oferă o lectură plăcută și oferă o retrospectivă în care public și artiști se regăsesc în mod plăcut. Structura compozițională permite acestora să-și dezvăluie gândurile și trăirile.
Ministrul Educației, despre modificările în noul plan-cadru pentru liceu: ”Va asigura un curriculum mai aerisit, mai atractiv”
Luni, 03 Februarie 2025 13:36
Ministrul Educației, Daniel David, a comentat reacțiile care s-au iscat pe seama noului plan-cadru pentru liceu. Materii importante vor fi eliminate din programă în anumiți ani de studiu. David spune ca noua programă este mult mai atractivă.
„În primul rând, am auzit comentariile despre ceartă și eu mă duc la altfel. Este o zonă în care dezbatem, este o zonă de consultare. Este absolut normal să apară păreri diferite, chiar dacă sunt mai accentuate. Numai că noi nu suntem obișnuiți cu acest lucru. Cumva, ne așteptăm mereu ca ministrul să vină cu ceva aproape făcut și fără să întrebe prea pe prea multă lume sau să ceară multe păreri, să-l împingă în față. Trebuie să avem și această cultură a dezbaterilor, chiar dacă, repet, o învățăm din mers. Unii sunt nemulțumiți, alții sunt mulțumiți. Asta trebuie făcut și asta asta înseamnă dezbatere. Cele mai multe comentarii sunt sigur cele legate de ore și numărul de ore pe diverse discipline, fiindcă până la urmă este, deși nu se pierde nicio oră, decizia nu mai este doar la nivelul ministerului.
”ARGEȘ. FILE DE ISTORIE”
Luni, 03 Februarie 2025 13:32
O nouă etapă a activității cultural-educative ”ARGEȘ. FILE DE ISTORIE”, a avut loc, miercuri, 29 ianuarie, și s-a desfășurat la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ”BASARAB I” Pitești. Instituția are o bogată tradiţie în învăţământul militar românesc, pregătind numeroase generaţii de maiştri militari, subofiţeri şi specialişti din Forţele Terestre, fiind purtătoare a valorilor şi moştenirii cultural-educative a şcolilor de formare a maiştrilor militari şi subofiţerilor care au precedat-o. Parteneră în acest proiect a fost Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș.
Anunț închiriere
Luni, 03 Februarie 2025 13:18
Comuna Stolnici organizeaza în data de 25.02.2025, ora 13.00, la sediul Primăriei Comunei Stolnici, str. Principală, nr.160, Sala de Consiliu, licitație publică pentru închiriere pășuni.
Informații și detalii se regăsesc la serviciul Secretariat din cadrul Primăriei Comunei Stolnici, persoana contact:
- Mocanu Antoaneta - secretar general comună
- Stan Adrian - viceprimar
Telefon 0248676201
Ciolacu l-a demis pe Victor Ponta din funcția de consilier personal
Luni, 03 Februarie 2025 12:27
E scandal la PSD! Premierul Marcel Ciolacu l-a demis din fucția de consilier personal pe Victor Ponta. Cel din urmă a anunțat că ar dori să candideze la funcția de președinte al României, potrivit Știripesurse.ro.
Ciolacu i-a transmis însă că PSD-ul nu îl va susține pentru candidatură. De altfel, Partidul Social Democrat va merge la prezidențiale cu liberalul Crin Antonescu.
Percheziții în Dosarul Nordis
Luni, 03 Februarie 2025 11:08
În această dimineață, procurorii DIICOT au început perchiziții în Dosarul Nordis, realizate în România și Monaco.
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, pun în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul României și a Principatului Monaco ( 63 pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova), într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată”, se arată într-un comunicat de presă.

Dispare geografia din materia pentru clasele a XI-a și a XII-a
Luni, 03 Februarie 2025 10:07
Potrivit noilor cadru pentru liceu, elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu vor mai studia geografia. Excepție fac profilurile umanist și servicii. În replică, profesorii de geografie spun că acest fapt „nu doar o eroare educațională, ci și o amenințare la generațiile viitoare”.
„Se deschid, astfel, porțile către o societate inadaptată transformărilor mediului înconjurător, în care pseudo-știința, fake-news-urile și teoriile conspiraționiste vor fi foarte ușor îmbrățișate de generațiile private de studiul Geografiei în ciclul superior al liceului, atunci când elevii ajung la deplinătatea capacității de înțelegere a ceea ce se petrece în jurul lor”, spun profesorii de geografie din București și județul Ilfov., potrivit Edupedu.ro.
Mai multe articole..
Pagina 26 din 608
«ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit»