BEIZADEAUA ȘI CONTESA
Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05
După studii la Luneville, lângă Nancy și Berlin, având colegi, printre alții, pe Mihail Kogălniceanu, beizadeaua Grigore, fiul domnitorului Mihail Sturdza, a rămas o vreme în Paris, doar fratele său Dimitrie, cu care învățase împreună, ajungând la curtea de la Iași.
În vâltoarea dezlănțuită a capitalei Franței, exista pe atunci salonul principesei Massalsky, cunoscută sub pseudonimul Dora d-Istria, nepoata lui Alexandru Ghica, voievodul Valahiei, salon foarte frecventat de toată elita societății moldovenești și valahe aflătoare printre parizieni. Cum era de așteptat, vârtejul l-a prins și pe beizadea Grigore Sturdza, tânăr spiritual, voinic și frumos, pe deasupra fiu de domnitor, care a făcut senzație încă de la primele apariții. Asupra lui se aținteau privirile multor doamne, dar, dintre toate, una singură a atras atenția beizadelei: era frumoasa contesă Dash, autoarea mai multor romane, căsătorită cu Eugene Jules de Poiloue, viconte de Saint Mars, locotenent colonel într-un regiment de cavalerie care avea garnizoana la Nantes.
Despre obligativitatea învățământului în timpul lui Alexandru Ioan Cuza - Legea Instrucțiunii publice 1864
Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05
După cele două revoluții moderne (revoluția condusă de Tudor Vladimirescu-1821 și revoluția de la 1848), învățământul românesc începe să se sincronizeze în formă și conținut cu cel european, lucru datorat unor regulamente și legi moderne. Sunt înființate primele instituții de învățământ superior: Universitatea din Iași (1860) și Universitatea din București (1864), instituții care beneficiau de un corp profesoral bine pregătit la universități de prestigiu europene, statul susținând prin burse acestă pregătire.
Referitor la învăţământul preuniversitar, sunt înființate în Principate, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, școli religioase şi laice. Știinţa de carte se dobândea pe lângă biserici, unde dascălii se străduiau să-i facă pe învăţăcei să buchisească citirea Sfintei Scripturi şi cam atât.
”MOMENTUL ARHITECTURAL, IMAGINI ALE TIMPULUI” - NOUA EXPOZIȚIE DE ARTĂ VIZUALĂ DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05
Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată generic ”MOMENTUL ARHITECTURAL, IMAGINI ALE TIMPULUI”. Vernisajul va avea loc în holul central al instituției, sâmbătă, 1 februarie, la ora 12:00, evenimentul fiind curatoriat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoare TV, Denisa POPESCU.
Expoziția de artă vizuală oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira piese de grafică realizate de elevii clasei a X-a C de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Pitești - Secția Arhitectură, sub îndrumarea și coordonarea doamnei profesor de Educație Vizuală, Ioana GEORGESCU.
Pitești. Blocului 104 ETP din strada Depozitelor a fost renovat energetic!
Marţi, 28 Ianuarie 2025 09:39
Un nou proiect e aproape gata la Pitești! Blocul 104 ETP din strada Depozitelor a fost renovat energetic, iar în zilele următoare urmează amenajarea spațiilor din fața imobilului.
”Se apropie recepția lucrărilor de renovare energetică a blocului 104 ETP din strada Depozitelor, situat la intrarea în Lunca Argeșului. Pentru ca schimbarea să fie cu adevărat remarcabilă, ne-am mobilizat echipele de la ADP, Salpitflor și Direcția Tehnică, așa încât spațiul din jurul blocului să arate civilizat și funcțional.”, a transmis primarul Cristian Gentea.
20 de ani de neurochirurgie la Pitești!
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:43
Avem, de 20 de ani (din 1 februarie 2005!), secție de neurochirurgie la Pitești. Iar pe 2 februarie se împlinesc, de asemenea, 20 de ani de la prima intervenție de specialitate. O șansă la viață primită, astfel, de mulți pacienți, atât din Pitești cât și din întregul județ. Un plus considerabil, pentru Spitalul Județean de Urgențe!
Două persoane au marcat, hotărâtor, dezvoltarea secției: prof. univ. dr. Mihai Popescu și asistenta-șefă, Cornelia Dinculescu. Alături de aceștia, o întreagă echipă de muncitori în domeniul sănătății!
Dr. Mihai Popescu este medic primar neurochirurg, din 2002 doctor în medicină, din 2015 profesor universitar. Publică lucrări științifice în reviste de prestigiu din țară și străinătate. A publicat cărți în domeniul neurochirurgiei. Este medaliat cu aur al Saloanelor de Cercetare și Inventică, deține un Brevet de Invenție înregistrat la OSIM.
Autostrada Sibiu-Pitești: Tunelul Daniela din Dealul Momaia - Argeș, e aproape gata!
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:41
Vești bune de pe șantierul Autostrăzii Sibiu-Pitești! Vinerea trecută, doar 100 de metri mai lipseau din Tunelul Daniela (sensul de mers Sibiu - Pitești), din Dealul Momaia, județul Argeș. Acest tunel face parte din secțiunea 4, Tigveni-Curtea de Argeș.
”Mai avem puțin peste 100 de metri din Tunelul Daniela. Sunt pe șantierul Secțiunii 4: Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu Pitești.
unde mai avem puțin peste 100 metri și străpungem Dealul Momaia de la un capăt la altul pe firul Tunelului Daniela (sensul de mers Sibiu-Pitești).
Acord de cooperare între orașul Topoloveni și orașul Grombalia, din Republica Tunisia
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:37
Între orașul Topoloveni și orașul Grombalia, din Tunisia, a fost semnat, săptămâna trecută, un acord de colaborare pentru îmbunătățirea cooperării între părți în domeniile social, economic, cultural, sportiv și de mediu. Grombalia a fost reprezentat de domnul Sami Nagga, Ambasadorul Republicii Tunisia în România.
Domeniile de cooperare între cele două părți sunt următoarele:
• Schimb de experiență în domeniul infrastructurii, protecției mediului, înfrumusețării urbane și întreținerii.
• Cooperare culturală prin organizarea de manifestări culturale, forumuri, seminarii și expoziții în parteneriat între cele două municipii.
5 tone de textile colectate în municipiul Pitești!
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:35
# Primăria mulțumește localnicilor pentru implicare
Din 3 ianuarie și până marți, 21 ianuarie 2025, s-au colectat 5 tone de textile în containerele special amplasate în oraș!
Mulțumim piteștenilor pentru implicare!
Găsește cel mai apropiat container în cartierul tău și continuă să reciclezi corect:
- Tudor Vladimirescu, str. Gării (supermarket Profi);
- Prundu, Bd. Petrochimiștilor, Complex 1;
- Craiovei, str. Craiovei – Complex;
Calendarul campaniilor de colectare a deșeurilor voluminoase și DEEE, în Pitești, pentru anul 2025!
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:33
Primăria Municipiului Pitești, prin Salubritate 2000 S.A., organizează, pe parcursul anului 2025, patru campanii speciale pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase și DEEE, atât pentru abonații casnici, cât și pentru abonații care locuiesc la bloc.
Acestea se vor desfășura în datele de:
• 28 martie;
• 27 iunie;
• 26 septembrie;
• 12 decembrie.
Statistica anului 2024: centenari și cupluri aniversare în Pitești!
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:31
În anul precedent, comunitatea municipală a sărbătorit:
• 5 centenari – seniori piteșteni care au împlinit 100 de ani;
• 373 de cupluri care au celebrat 50 de ani de căsătorie neîntreruptă – nunta de argint;
• 40 de cupluri care au aniversat 6 decenii împreună, în căsnicie.
Primăria Municipiului Pitești felicită toți seniorii și le mulțumește pentru exemplul de viață oferit comunității noastre!
Simfonia Lalelelor: PITEȘTI, 11-13 aprilie 2025
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:29
# Primăria așteaptă propuneri de colaborare, idei, inițiative legate de eveniment
Iată că primăria nu mai este o instituție închisă, ci una care se adaptează vremurilor în care trăim. Edilii Piteștiului arată, și acum, că sunt deschiși propunerilor de colaborare. Iar sărbătoarea orașului poate fi un bun prilej:
”Se apropie sărbătoarea comunității noastre - implicarea ta va fi difetența!
Festivalul „Simfonia Lalelelor” - brandul orașului nostru – ne oferă oportunitatea perfectă de a ne conecta și de a transmite oaspeților și turiștilor vibrația și frumusețea locului pe care îl numim ACASĂ!
„Permanent World Encyclopedia”, expoziția itinerantă dedicată promovării noii generații de artiști, sosește la Pitești
Luni, 27 Ianuarie 2025 13:25
După succesul înregistrat în patru orașe importante din România, expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia” va ajunge la Pitești, continuând să conecteze publicul cu Arta Prezentului. Cu un concept îndrăzneț și o selecție diversă de lucrări ce surprinde bogăția practicilor artistice contemporane, expoziția face parte dintr-un demers mai amplu, dedicat promovării noii generații de artiști la nivel național, inițiat de platformele culturale Arta Prezentului și Empower Artists.
Vernisajul expoziției „Permanent World Encyclopedia” va avea loc marți, 28 ianuarie 2025, de la ora 18:00, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea (Str. Armand Călinescu 2, Pitești).
Cartierul Trivale va avea prima parcare smart din Pitești!
Luni, 27 Ianuarie 2025 09:37
Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a semnat contractul de execuție pentru o parcare smart P+3E care va fi amplasată în cartierul Trivale, aceasta fiind prima de acest gen din municipiu.
”Am semnat astăzi, 27 ianuarie 2025, contractul de proiectare și execuție pentru realizarea parcării cu regim de înălțime P+3E cu sistem inteligent Smart Parking de tip „Puzzle”, compus din 6 module. Fiecare modul are 33 de locuri de parcare cu sistem fundații din beton armat, deci cu un număr total de 198 locuri de parcare în sistem semiautomatizat.
Alte 35 de locuri sunt la sol, în afara sistemului tip puzzle, astfel încât parcarea are 233 de locuri, în total.
Colonel SRI, declarații despre tezaurul românesc, furat în Olanda
Luni, 27 Ianuarie 2025 09:25
# ”Ce nevoie era să-i impresionăm pe olandezi cu asta?”
De trei zile, pe toate televiziunile din România se vorbește despre cât de proști suntem... În frunte cu Raluca Turcan, fost ministru al Culturii în Guvernul Ciolacu 1. S-au furat piese importante din tezaurul pe care-l avea România.
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brațări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., au fost furate în dimineața zilei 25 ianuarie 2025, de la Muzeul Drents, dintr-un orașel din Olanda. Turcan a semnat ca tezaurul să meargă peste hotare pentru a se mira și olandezii pentru cât de bogați suntem. Azi probabil că se miră toată Europa pentru cât de proști suntem...
Crin Antonescu a fost desemnat candidat la președinția României
Luni, 27 Ianuarie 2025 08:52
Crin Antonescu a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale din luna mai, fiind susținut de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR. Șefa PNL Argeș, Alina Gorghiu, este de părere că Antonescu este omul care corespunde cel mai bine cu mesajul pro-european, precum și cu direcția pe care merge PNL.
”Crin Antonescu este candidatul pro-european la Președinția României. Este candidatul care corespunde cel mai bine cu direcția de mesaj pe care PNL trebuie să o urmeze ferm, asumat și fără ezitare! Pentru că așa cum spunea azi, la Consiliul Național al PNL "nu putem sa mai pierdem niciun om, nicio speranță, nicio idee."
Este soluția politică pragmatică a coaliției și nu are nicio legătură cu gradul de simpatie al unora sau altora.
Lasconi: ”Eu nu cred că a existat o influenţă din partea Rusiei”
Vineri, 24 Ianuarie 2025 12:32
Ieri, la Digi 24.ro, primărița de la Câmpulung, Elena Lasconi, a declarat că nu crede că Rusia a influențat alegerile prezidențiale din România, în urma cărora suveranistul Călin Georgescu a câștigat turul 1.
”Eu nu cred că a existat o influenţă din partea Rusiei. Aşa suntem lăsaţi să credem. Cred că vine din altă parte ajutorul pe care l-a primit domnul Georgescu. Gândiţi-vă că au trecut 35 de ani de la Revoluţie şi noi tot căutăm terorişti. O să mai treacă 35 de ani şi o să continuăm să căutăm ruşii de la alegeri. A fost o decizie, un abuz care nu mai poate să fie reparat. Este ireparabil. Au fost trei abuzuri ale CCR. (...) Eu nu spun că ştiu (că nu a fost o influenţă a Rusiei - n. r.). Eu spun că nu am văzut nicio dovadă. Nu am văzut nimic palpabil.
Cristian Gentea: ”,,24 ianuarie 1859” este un exemplu de viziune și curaj”
Vineri, 24 Ianuarie 2025 12:01
Astăzi, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române.
”,,24 ianuarie 1859” este un exemplu de viziune și curaj într-un moment în care diviziunile păreau să stea în calea progresului. Generația Micii Uniri ne-a demonstrat că voința comună poate transforma un ideal în realitate, chiar și în fața presiunilor interne și externe. Privind la provocările prezentului, spiritul acestei uniri rămâne mai relevant ca niciodată.
Astăzi, unitatea este pusă la încercare, atât în interiorul societății noastre, cât și la nivel global.
Huiduieli la Iași, de Ziua Unirii Principatelor
Vineri, 24 Ianuarie 2025 11:37
Astăzi, la Iași, Unirea Principatelor a fost întâmpinată cu huiduieli din partea populației. O parte din oameni au strigat „Hoții! Hoții!” Vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă, prezent la manifestările din centrul municipiului, a fost huiduit. Și oficialii PSD au fost întâmpinați la fel: „Noi la votat, voi la furat”, potrivit G4Media.ro.
În această perioadă, societatea fierbe, nemulțumită de măsurile draconice luate de Guvernul Ciolacu 2.
30.000 de protestatari sunt așteptați în fața Guvernului
Joi, 23 Ianuarie 2025 10:29
Mâine, 30.000 de ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, silvicultori, siderurgişti sau angajaţi ai Metrorex sunt aşteptaţi mâine la un miting organizat în fața Guvernului. Oamenii sunt nemulțumiți de ordonanţa-trenuleţ, de Legea pensiilor şi de neaplicarea statutului personalului feroviar.
"Astăzi, 23 ianuarie 2025, federaţiile feroviare sindicale vor face solicitare scrisă pentru o întâlnire cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Sorin Grindeanu, iar mâine Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) organizează miting de protest între orele 13:00 - 16:00 în Piaţa Victoriei în faţa sediului Guvernului României, la care pot participa toţi ceferiştii nemulţumiţi de Ordonanţa Trenuleţul şi/sau toţi ceferiştii nemulţumiţi de neaplicarea art. 28.(1) alin. l) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii din România şi/sau toţi ceferiştii nemulţumiţi de neaplicarea Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar etc. Există aprobare pentru 30.000 de protestatari", se arată într-un comunicat al FSTFR, remis AGERPRES.
Lucrări în zona Podului Getica, Mioveni
Joi, 23 Ianuarie 2025 10:12
În zona Podului Getica din Mioveni se execută lucrări pentru extinderea rețelei de gaze naturale, un proiect esențial pentru introducerea alimentării cu gaze în această zonă, unde acest serviciu nu a fost disponibil până acum.
Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență și să respecte indicațiile echipelor de lucru și ale semnalizării rutiere temporare.
Mâine, Poșta Română închide toate oficiile poștale
Joi, 23 Ianuarie 2025 09:45
Mâine, 24 ianuarie, fiind zi liberă pentru bugetari, Poșta Română va închide toate oficiile din mediul urban și rural.
Instituția a transmis un mesaj de felicitare, având în vedere că mâine sărbătorim Unirea Principatelor, acesta fiind motivul pentru care 24 ianuarie e zi liberă de la stat.
”Ne asigurăm clienții, așa cum i-am obișnuit, că interesele lor rămân pe primul plan în preocupările noastre. Mica Unire este un prilej de mare bucurie! La mulți ani tuturor românilor!”, transmite Poșta Română.
Mai multe articole..
Pagina 29 din 608
«ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit»